Keresés befejezése

C-vitamin

C-vitamin

A táplálék útján elfogyasztott C-vitamin a bélrendszeren keresztül szívódik fel. A felesleges mennyiségben bevitt C-vitamin nem tud felszívódni, hanem a vizelettel kiürül a szervezetből. Számos kórállapot fennálltakor a C-vitmain felszívódás akadályozott, ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, magas-vérnyomás. Dohányzók, valamint ösztrogén készítményt szedők C-vitamin szükséglete többszörösére nő. Tartós stresszhatás alatt szintén lényegesen több C-vitamint igényel a szervezet.

Hiányában zsugorodnak a kötőszövetek, legsúlyosabb formája a skorbut, amely a fogak elvesztésével jár együtt, azonban a betegség már szinte egyáltalán nem fordul elő. Az 1700-as években, főleg egy tengerentúli hajóút alkalmával alakult ki a legénység körében, akikre az egyoldalú táplálkozás, a friss zöldségek, gyümölcsök bevitelének teljes hiánya volt jellemző.

Miben nyilvánul meg a C-vitamin hiány? Enyhe esetben fáradtság, levertség, vérzékenység, fogak meglazulása, fogínyvérzés, ízületi fájdalmak alakulhatnak ki. Közepesen súlyos esetekben testtömeg vesztés, immunrendszer gyengülés, fáradtság, állandó felülfertőződés tünetei jelentkezhetnek.

Az alacsony C-vitmain bevitel együtt jár a vérnyomás megemelkedésével, fokozott szívinfarktus rizikóval és számos daganatos betegség (pl prosztata, gyomor, vastagbél, tüdő) előfordulási gyakoriságának fokozódásával.

A C-vitamin azonban nem csupán a prevencióban, hanem a kezelésben is szerepet játszik. Az alábbiakban összefoglaljuk legfontosabb szerepeit:

 • Allergia és aszthma kezelés
 • Daganat-prevenció (tüdő, száj, prosztata, vastagbél)
 • szürkehályog-megelőzés: egy 2002-ben publikált vizsgálat eredményei szerint 60 év feletti nők körében 57%-al csökken a szürkehályog előfordulási gyakorisága
 • Kollagénszintézis fokozás: a porc, ín, bőr, szaruhártya és más szervekben megtalálható kötőszövet épségének záloga
 • Cukorbetegség kontroll: a 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint szabályozásában és a cukoranyagcsere fokozásában kap szerepet.
 • Epehólyag betegségeinek megelőzése: egy 13 ezer főn végzett vizsgálat eredményei szerint az epehólyag betegségek kialakulásának esélye folyamatos C-vitmain pótlással csökkenthető.
 • Immunrendszer erősítés: a fehérvérsejtszám fokozásban vesz részt.
 • A szerotonin, dopamin, noradrenalin hormonok megfelelő működésének záloga.
 • A légutak épségének és funkciójának támogatásában oroszlánrészt vállal.
 • A vérnyomáscsökkentésben és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is részt vesz.
 • Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a daganatos betegségek megelőzésében is aktívan közreműködik.

A javasolt napi bevitel C-vitamin tekintetében 70 mg. A maximum napi limitet az Amerikai Egyesült Államok Tudományos Akadémiája 2g-ban határozta meg. Érdekes módon annak ellenére, hogy sokféle forrásból hozzájuthatunk, mégis viszonylag keveset veszünk magunkhoz. Lakossági táplálkozás-elemzések tanúbizonysága szerint a legtöbb esetben a bevitel nem éri el a javasolt napi bevitel értéket.

A C-vitamin fokozza a vasfelszívódást. Az ösztrogénpótlás azonban akadályozza a C-vitamin felszívódását, hasznosulását. A véralvadásgátlók hatását befolyásolhatja, ezért szakorvosi konzultáció szükséges a dózis megállapításához. Ugyanez mondható el aszpirin, antidiabetikum és szteroid gyógyszer alkalmazása esetén is.


Kapcsolódó cikkek