Keresés befejezése

Testtömeg-index, testzsír-arány

Testtömeg-index, testzsír-arány

Az elhízást 2006 óta hazánkban is önálló betegségnek tekintik. Szervezetünk működésében olyan kedvezőtlen változásokat hoz létre, melyek eredményeként anyagcserebetegségek, szív-érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki.

Az elhízás és túlsúly előfordulási gyakorisága a jóléti társadalmakban meglehetősen nagy. Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 62%-a túlsúlyos és 26%-a elhízott (WHO, 2017). Hazánkban is elég elkeserítők a statisztikai adatok, melyek szerint a felnőtt férfiak 65%-a, a nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott (OTÁP, 2014).

A túlsúly és elhízás meghatározásához ismernünk kell a testtömeget és testmagasságot, melyekből meghatározható a testtömeg-index.

 

Testtömeg-index

A testtömeg-index (Body Mass Index, rövidítve BMI) egy viszonyszám, amely a testtömeg és testmagasság négyzetének aránya, mértékegysége kg/m2. Kiszámításakor kapott érték alapján megállapíthatjuk, hogy normál tápláltsági állapot (BMI = 20-24,9), túlsúly (BMI = 25-29,9), vagy elhízás (BMI = 30 vagy afelett) jellemez. A 20 alatti testtömeg-index alultápláltságra utal.

Természetesen a testtömeg-index önmagában nem mindig elegendő információ, hiszen gondoljunk például egy testépítőre, kinek dagadó izmai igencsak kilendítik a mérleg nyelvét. A mért testtömeg, valamint a testmagasság ismerete alapján kiszámítható a testtömeg-index, melynek eredménye akár 30kg/m2 is lehet.  Ez alapján elhízott…Vagy mégsem?

Egyáltalán nem elhízott, hiszen igaz hogy testtömege magas, de nem a test zsírtömege miatt, hanem éppen az izomtömeg, a zsírmentes testtömeg által. Éppen ezért érdemes feltétlenül megismerni, mérni a test zsír-arányát is, hiszen valójában ez szolgáltat nekünk fontosabb információt.


Testzsír-arány

Testünk legnagyobb arányát víz képezi. Felnőtt férfiak esetében a test 60%-a, a nők esetében a test 55%-a víz. Mindemellett fehérjét, ásványi anyagokat és zsírt is tartalmaz.

A testzsír-arány optimuma felnőtt nők esetében 15-30%, férfiaknál 0-20%. Úgy is mondhatjuk, hogy a nemek közötti testzsír-arány különbség kb. 10%. Élettani szempontból nem kedvező, ha egy nőnek 30%, férfinak 20% felett van a testzsír-aránya.

 

Alkati csoportok

Az alapján, hogy testünk mennyi zsírt raktároz és testtömeg-index melyik kategóriába sorol minket, a következő alkati csoportokról beszélhetünk
(Malomsoki, 1996):

 

1.         Nem túlsúlyos, nem kövér: akiknek testtömeg indexe 20 és 25 között, testzsír-aránya a megfelelő tartományba esik (nők esetén 15-30%, férfiaknál 0-20%).

2.         Nem túlsúlyos, kövér: kiknek testtömeg indexe 20-25 közötti, de testzsír aránya magas (nők esetében 30% feletti, férfiaknál 20% feletti).

3.         Túlsúlyos, nem kövér: kiknek testtömeg indexe 25 feletti, testzsír aránya megfelelő.

4.         Túlsúlyos és kövér: kiknek testtömeg indexe 25 feletti és testzsír aránya is magas.

 

Hogyan mérhető a testösszetétel, testzsír-arány?

A testösszetétel meghatározását általában az egészségi állapot monitorozására, edzésprogram tervezésére használjuk. A legtöbb testösszetétel meghatározó módszer a zsírmentes testtömeget és a zsírtömeget/ testzsír-arányt méri. A testösszetétel meghatározásának sokféle, módszere ismert, melyek között a kaliperes bőrredőmérés, a bioimpedancia elven működő mérlegek, kézi eszközök, komplex műszerek (pl. BIA). A metodikák közös sajátsága viszont az, hogy a testzsír-arány becslését végzik el.

A legújabb műszerek alkalmasak a test különböző régióinak testzsír-arány mérésére, melynek segítségével mérhető a hasra lokalizálódó (viszcerális) zsírtömeg. A viszcerális zsír és az inzulin rezisztencia előfordulása között összefüggés mutatható ki. Éppen ezért a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése szempontjából is kiemelkedő szerepe van a test zsírtartalom – különösen a hasi zsír – csökkentésének, normalizálásának.