Keresés befejezése

Természetes módszerekkel a köhögéssel, hörghuruttal szemben

Természetes módszerekkel a köhögéssel, hörghuruttal szemben

A hörghurut – latinul bronchitis – nem más, mint az orrüreg és tüdő közötti légutak gyulladása. Két formája különböztethető meg, egy gyors lefolyású, ú.n. akut, ill. egy elhúzódó, visszatérően jelentkező krónikus forma. Ez utóbbi sokszor egy mélyben meghúzódó súlyos tüdőbetegség fedőtünete.

Az akut bronchitis köhögéssel, köpetürítéssel jár együtt, amely hideg-, ill. irritáló vegyület (füst, por, pollen, stb.) hatására vagy vírus, baktérium, gomba okozta fertőzés talaján alakul ki. Az évszakváltásokkor, ill. leginkább a téli időszakban fordul elő. Nem megfelelő kezelés vagy kezeletlen esetben szövődményként tüdőgyulladás léphet fel.

A krónikus bronchitis az ú.n. krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) csoportjába tartozik. Az Amerikai Egyesült Államokban kb. 14 millió embert érint. Tünetei az akut hörghurutéval megegyeznek, azonban lefolyása hónapokig, sokszor évekig is eltart.

Feltehetjük a kérdést, hogy milyen természetes módszerekkel kezelhetők a hörghurut tünetei. Nos, természetesen a krónikus forma kezelése mindig életvitelbeli módosításokat is igényel: a dohányzás mellőzését, a környezet füst-, por-, pollenmentességét. Emellett a rendszeres fizikai aktivitásra is nagy szerep hárul.

Az illóolajok alkalmazása, aromaterápia lényeges gyógyító szerepet játszhat. A kámfor, levendula, erdei fenyő, szantálfa, kakukkfű párologtatása, ill. inhalálása kifejezett köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatást hoz létre. A fahéj, citromfű, levendula, szegfűszeg egyvelege szintén hatékonyan alkalmazható inhaláció céljára.

 Természetesen a gyógynövények áldásos hatásai teák, szirupok, tinktúrák formájában is érvényesülnek. Az ökörfarkkóró, ánizs, martilapu, izsóp, örménygyökér, fokhagyma, a kínai ma huang (efedra) mind jó választásnak bizonyulhat a hurut oldásának, köhögéscsillapításnak érdekében. Azonban a gyógynövényeket körültekintően kell alkalmazni, mivel erős hatásuk miatt kedvezőtlenül alakíthatják a többi meglévő betegség lefolyását. Például az efedra a magas vérnyomást még tovább emeli, ill. a szív munkáját jelentősen nehezíti.

A gyógynövények mellett számos más alternatív módszerrel kezelhetők a bronchitis tünetei. Például a köpölyözés, a speciális diéta (hagyma, fokhagyma, chili, torma) sokat javíthat a beteg állapotán.

Felmerülhet a kérdés, hogy mely módszerekkel előzhető meg a köhögés, hörghurut kialakulása? Nos, törekedni kell az évszaknak megfelelő öltözet viselésére, az immunrendszer erejének tartós megőrzésére, a füst-, pollen és pormentes környezetben tartózkodásra, a dohányzás mellőzésére. Emellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is jelentős szerepet kap, csakúgy, mint a cukrozott ételek háttérbe szorítása, a tejtermékek optimális bevitele s a zöldségek, gyümölcsök bőséges fogyasztása. Az antioxidáns vitaminokkal – A-, C-, E-vitamin - cinkkel, bioflavonoidokkal történő étrend-kiegészítés szintén védelmezi, ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben.