Keresés befejezése

A magas-vérnyomás természetes gyógymódja

A magas-vérnyomás természetes gyógymódja

A felnőtt egészséges ember vérnyomása nyugalomban 120 / 80Hgmm. A szisztolés (felső érték) mutatja a szív összehúzódásának pillanatában mért nyomást az erekben. A diasztolés (alsó érték) mutatja az erekben lévő nyomást, amikor a szív tágul és befogadja a külső erekből érkező vért. Mit nevezünk vérnyomáscsökkentő hatásnak? Wilburn és munkatársai (2004) szerint akkor beszélhetünk vérnyomáscsökkenésről, ha a szisztolés érték legalább 9 Hgmm-rel és / vagy a diasztolés érték legalább 5 Hgmm-rel csökken. A limitet az életmódbeli tényezők vérnyomáscsökkentő tulajdonságai alapján alakították ki.

Hazánkban majdnem minden második ember szív-érrendszert érintő betegségben veszti életét. Leggyakoribb halálok a szívinfarktus és az ú.n. stroke, vagyis agyi katasztrófa. Ennek két nagy csoportját lehet elkülöníteni, az agyvérzést és az agyi vérellátási zavart. Sajnos az esetek jelentős részében az említett halálos betegségek magas vérnyomás talaján alakulnak ki.

Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen nagyon sokféle módszerrel csökkenthető, ill. normalizálható a vérnyomás. A rendszeres testmozgás, különösen az állóképességi sportok, a dohányzás elhagyása, a túlzott sóbevitel mellőzése, a testsúlykontroll, ill. fogyás, a kávé, tea, és más koffeines ital, étel minimalizálása mind hatékony módszere a vérnyomás normalizálásának.

Számos tudományos vizsgálat alátámasztotta bizonyos étrend-kiegészítők jótékony, vérnyomáscsökkentő hatását, amelyek a következők:

  1. Q10
  2. Omega-3 zsírsav (halolaj)
  3. Fokhagyma
  4. C-vitamin
  5. L-arginin

Q10

A Q10, más néven ubiquinon erős antioxidáns (sejtvédő) hatással rendelkezik. Sigh és munkatársai 1999-ben publikálták vérnyomáscsökkentő tulajdonságát, amely nyolc hét elteltével, napi 2x30mg dózis hatására alakult ki. A szisztolés nyomás 16Hgmm-rel, a diasztolés 9Hgmm-rel csökkent.

Egy másik, placebo kontrollált vizsgálat eredményei szerint 12 hét elteltével napi 2x30mg Q10 hatására 17Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás. A placebot kapott csoport vérnyomása gyakorlatilag nem változott (mindössze 1,7Hgmm-rel csökkent).

Halolaj

A halak, tengeri herkentyűk és egyes növények (pl. lenmag, dió, porcsin) bővelkednek omega-3 zsírsavban. Egy olyan zsiradékban, amely a többszörösen telítetlen zsírsavcsoportba tartozik. Hatásai közé tartozik az erek falának elernyesztése, tágítása, amely a kálcium csatornákra kifejtett tulajdonságának tekinthető. Yosefy és mtsai. (1999) vizsgálatában 13 napon át szedett halolaj kapszula (180mg EPA, 120mg DHA) és diéta együttes hatására a szisztolés vérnyomás 12,7 Hgmm-rel, a diasztolés érték 7.9 Hgmm-rel csökkent elhízott betegek körében. A cukorbeteg csoportban a szisztolés 15.7 Hgmm-rel, a disztolés 7.6 Hgmm-rel csökkent.

Fokhagyma

A fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása nem egyértelmű, azonban mivel egyéb jótékony tulajdonsággal (vércukorszint, vérlipidszint csökkentés, immunrendszer erősítés, stb.) is rendelkezik, ezért mindenképpen élen jár a szív-érrendszeri betegségek prevenciójában. Az erek falának simaizomzatát ernyeszti, ezáltal értágulat jön létre következményes vérnyomáseséssel. Silegy és Neil (1994) vizsgálatai szerit a szisztolés nyomás 7.7 Hgmm-rel, a diasztolés 5 Hgmm-rel csökken rendszeres fokhagymafogyasztás hatására. Az adagok és az időtartam azonban igen széles skálán mozog, ezért nem határolható be.

C-vitamin

Duffy és munkatársainak (1999) vizsgálatai arról számoltak be, hogy a C-vitamin hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az első napon 2000mg-ot, majd a következő 30 napon át napi 500mg C-vitamint adagoltak a vizsgálatban szereplő személyeknek. Harminc nap elteltével átlagosan 13Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás, míg a disztolés érték nem változott számottevően.

L-arginin

Az l-arginin egy aminosav (fehérjekomponens), amely számos tanulmány szerint segít a vérnyomás normalizálásában. Intravénás, nagy dózisú adása különösen azokban a súlyos esetekben jelent gyors kezelési módot gyermekek körében, amikor sürgősen csökkenteni kell a tüdő ereinek ellenállását, ill. ha tüdő eredetű magas vérnyomás alakult ki gyermekeknél.

A zöldségfélékben, olajos magokban bővelkedő étkezés biztosítja a magas arginin bevitelt. Vizsgálati eredmények szerint pusztán az ilyen típusú diéta hatására a szisztolés nyomás 6.2Hgmm-rel, a diasztolés 5 Hgmm-rel csökken.

A fentiekben ismertetett étrend-kiegészítők alkalmazása a legtöbb esetben önmagában nem elegendő a vérnyomás normalizálásához. Szükséges az életmódot is némileg megváltoztatni. Rendszeresen sportolni, a dohányzást mellőzni, a sóbevitelt korlátozni, a testtömeget normalizálni, a koffeines italok fogyasztását minimalizálni és nem utolsó sorban meg kell tanulni kezelni a mindennapok stresszhelyzeteit.