Keresés befejezése

A-vitamin

A-vitamin

Az A-vitamin megfelelő szintje létfontosságú az egészségmegőrzésben. A retina megfelelő működésének záloga, ezáltal az éjszakai vakság és az idős korban gyakran megjelenő makula degeneráció megelőzésében vesz részt.

Előanyagai a karotinoid vegyületek, amelyek számos daganatos betegség, valamint a szívinfarktus és stroke (agyi katasztrófa) kialakulását képesek megelőzni. Erősíti az immunvédelmet is. Mint minden zsírban oldódó vitamin, az A-vitamin is képes a szövetekben raktározódni, ezért nem célszerű megadózisban adagolni.

Kétféle alapformában található meg természetes módon. Az egyik a retinoid, amely az állati eredetű táplálékokban lelhető fel, mint például a tejben. tojásban, húsfélékben. A máj igen gazdag A-vitamin forrás. A másik az előanyagok formája, amelyek a friss zöldségekben szerepelnek. Az alfa és béta karotin, valamint más karotinoidok is képesek A-vitaminná alakulni a vékonybélben. Ez a folyamat az A-vitamin szükséglet függvényében megy végbe, így nem fenyeget a hiper-vitaminózis (túladagolás) kialakulásának lehetősége.

Étrend-kiegészítésre az előanyagokat és magát az A-vitamint is megtalálhatjuk. Természetesen az aktív forma alkalmazása sokkal kedvezőbb, mivel ezt már nem kell átalakítania szervezetünknek. Különösen 55 év felettiek esetében fontos mindez, különösen az emésztési zavarok fennállta esetén. Egyik vízoldékony formája a retinil palmitát, amelyet jobban és könnyebben felhasznál a szervezetünk.

Az A-vitamin javasolt bevitele 800microgramm naponta. Sajnálatos módon a magyar lakosság meglehetősen keveset fogyaszt, amely az esetek legalább 60%-ban nem éri el a kívánalmakat. Választhatunk kombinált karotinoid készítményt, amelyben a xantofillin, likopin, alfa és béta karotin is helyet foglal, de a nagy dózisú A-vitamin is hatékony segítség.

Melyek az A-vitamin hiánytünetei? Étvágycsökkenés, hajhullás, gyakori fertőzések, bőr és szemszárazság, éjszakai vakság, növekedésben visszamaradottság, bőrpír, fáradtság. Sok esetben az alultápláltak vagy felszívódási zavarban szenvedők körében alakul ki vitaminhiány. Alkohol dependencia, 1-es típusú cukorbetegség, cisztás fibrózis, vese és májbetegség, kemoterápia, valamint számos gyógyszer szedése (metotrexát, cholestyramin, cholestipol, stb.) esetében jelentkezik.

Melyek a túlzott bevitel tünetei? Leginkább az ízületi fájdalom, lépmegnagyobbodás, hányás, fejfájás, kettőslátás, zavartság, irritabilitás, fáradtság, amelyek azonban mind eltűnnek, ha az A-vitamin szint normalizálódik.

Vashiány esetében a vas és A-vitamin együttes pótlása mellett hatékonyabb vasfelszívódás jön létre.


Kapcsolódó cikkek