Keresés befejezése

B-vitaminok

B-vitaminok

A B-vitaminok vízoldékony tulajdonsággal rendelkeznek, vagyis szervezetünk nem képes raktározni, feleslegük pedig a vizelettel ürül. Így gondoskodnunk kell a mindennapos bevitelükről. Ide tartoznak az alábbiak:

 

  • B1-vitamin: thiamin
  • B2-vitamin: riboflavin
  • B3-vitmain: niacin
  • B5-vitamin: pantoténsav
  • B6-vitamin: piridoxin
  • B7-vitamin: biotin
  • B9-vitamin: folsav
  • B12-vitamin: kobalamin

 

A fentieken kívül még négy B-vitaminfélét különböztethetünk meg, amelyeket szervezetünk képes előállítani: kolin, inozitol, liponsav és a PABA (paraamino-benzoesav).

 

A B-vitaminoknak szerteágazó fontos tulajdonsága sorolható fel, amelyek között szerepel az idegrendszeri védelem (mielin hüvely épségének biztosítása), az energiaellátás biztosítása (a táplálékkal bejuttatott szénhidrátok energiává alakítása). A piridoxin, folsav és kobalamin együttese képes a homocisztein szintet alacsonyan tartani, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját csökkenteni. Néhány B-vitamin a magzati fejlődési rendellenességek (pl. nyitott hátgerinc, stb.) megelőzésében segít. A vörösvérsejtek épségének megőrzésében, a sejtnövekedés és a hormontermelődés szabályozásában, számos daganatos betegség prevenciójában is részt vesz. Az egészséges körmök, bőr, haj megteremtésében játszik szerepet.

 

Számos esetben javasolnak B-vitamin kiegészítést. Például a B1-vitamin az Alzheimer-kór kezelésében lehet segítségre. A niacin nagy dózisú bevitele gondoskodik a koleszterinszint csökkentéséről. Emellett a juvenilis (1-es típusú) cukorbetegség megelőzésében vehet részt veszélyeztetett gyermekek esetében. A hasnyálmirigyre gyakorol hatást, amelynek következtében elhúzódik az inzulin kiválasztás. A niacin szerepet játszik a claudikáció intermittens (átmeneti sántítással járó vérellátási zavar) és az arthrózis (degeneratív ízületi elváltozás) tüneteinek enyhítésében, azonban hosszútávú, nagy dózisú alkalmazása májfunkció zavarokat eredményezhet, ezért szedéséhez orvosi felügyelet szükséges.

 

Riboflavin hatására a migrénes fejfájás enyhíthető. A piridoxin a reggeli hányinger csökkentésében, a szívinfarktus megelőzésében és a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen panaszok enyhítésében lehet segítségünkre. Magnéziummal együtt az autista gyermekek viselkedését tudja kedvezően befolyásolni.

 

A kobalamin nem csupán a férfi fogamzóképesség fokozásában, hanem a depresszió, szellemi leépülés (demencia) kezelésében, ill. megelőzésében is szerepet játszik csakúgy, mint a folsav. A folsav a méhnyak és vastagbél daganat kialakulásának rizikóját csökkentheti.

 

Számos esetben fordul elő a B-vitaminok valamelyikének hiányállapota, amely legtöbbször a hiányos, egyoldalú táplálkozás eredményeként jön létre. Különösen niacinból, pantoténsavból, de nem ritkán folsavból sem tudunk elegendőt magunkhoz venni. Közös tünet a kifejezett fáradtságérzés, izomgyengeség, zavartság, irritabilitás, egyensúlyzavar, memóriahanyatlás, idegesség, koordinációs nehézség, végtagremegés. Gyakran alvászavar, fokozott bőr sérülékenység (pl. szájzug berepedés), gyakori fertőzések jelennek meg. Súlyos B12 vitaminhiány esetén megaloblasztos anémia (vérszegénység) alakul ki. Súlyos niacin hiány pellagra nevű betegséget alakít ki, amely bőrgyulladással, szellemi leépüléssel, hasmenéssel jellemezhető. A B1-vitamin elégtelensége beriberit hoz létre, ekkor izomgyengeség mozgás-koordináció zavar, izomspazmus figyelhető meg. Vitaminpótlással a tünetek megszüntethetők, azonban legsúlyosabb esetekben pszichózis és halál is bekövetkezhet.

 

Kik a legveszélyeztetettebbek a B-vitamin hiányra? Elsősorban az idősek, az alkoholfüggők, a dohányosok. Emellett a gyomor-bélrendszert érintő betegségek, műtétek hatására kialakult felszívódási zavarok válthatnak ki B-vitamin elégtelenséget. Nem megfelelő bevitelnek vannak kitéve a vegánok, mivel kobalamin egyedül a húsfélékben lelhető fel. Számos gyógyszer is kiválthat B-vitmain hiányt, mint pl. a kortikoszteroidok, cholestipol, cholestyramine, antidepresszánsok, omeprazol, stb. Stresszhatás, várandósság és szoptatás ideje alatt, valamint az élsportolóknak többlet bevitelre van szükségük.

 

Melyek a természetes B-vitamin források? Kobalamin kizárólag a húsfélékben, a folsav pedig a sötétzöld leveles növényekben lelhető fel. Szinte mindenféle B-vitamin megtalálható az élesztőben és a májban, valamint a müzliben is.


Kapcsolódó cikkek