Keresés befejezése

Magazin

INTERHERB egészségtippek - Mozgás

A porcok egészségének megőrzése

A mozgásszervi megbetegedéseket jellemzően a leggyakrabban előforduló egészségügyi problémák közé sorolhatjuk. Ez a csoport több mint száz különböző betegséget foglal magában, melyek kifejezetten a motoros rendszert érintik. Tehát a csontokat, ízületeket, szalagokat, ínakat és izmokat, illetve ezeken belül bármilyen területet érinthet az adott elváltozás és betegség.

Az ízületi megbetegedéseket időbeliségük szerint megkülönböztetjük akut-, illetve krónikus gyulladásra. Amennyiben traumatikus sérülés éri valamely mozgásszervi részünket, például ráesünk a térdünkre, akkor akut gyulladás alakulhat ki, amelynek öt jellemző tünete van: bőrpír, a serült felület melegedése, fájdalom, duzzanat, valamint a mozgás beszűkülése és/vagy funkciójának kiesése. Ezen tünetek tehát együttesen az akut mozgásszervi megbetegedések sajátos és jellemző megnyilvánulásai.

Ezzel szemben a krónikus gyulladás egy hosszabb időszakon át fennálló gyulladásos folyamatot jelent. Ha a gyulladás 3-6 hónapig is elhúzódik, és nem mutat javulást vagy gyógyulást, akkor krónikus gyulladásról beszélünk. Ebben az esetben a tünetek is megváltoznak és általában súlyosabbak lehetnek, mint az akut gyulladás esetében. A krónikus gyulladásra is az jellemző alapvetően, hogy fájdalmat okoz, de ebben az esetben egy tartós, általában terhelésre jelentkező fájdalom jelentkezik. A mozgás beszűkülése is ugyanúgy előfordulhat, viszont leginkább akkor érezhető, ha „megpihen” a terület, ami főképp ébredés után tapasztalható. Az eltérés az akut panaszokkal szemben, hogy nem jellemző a dagadás, sem pedig a bőrpír megjelenése, sőt, inkább jellemzően hidegebb az adott terület, kifejezetten akkor, ha a térd sérülésének példájánál maradunk. Bár a bőr színe ebben az esetben is megváltozik, de nem pirosság jelenik meg, inkább egy halványabb bőrszín alakul ki.

Ha a mozgásszervi problémákra gondolunk, akkor nagyon sok, olyan megbetegedés van, amely akut gyulladást, vagy később krónikus gyulladást váltanak ki. Ha pedig azt veszük alapul, hogy a 65 év feletti magyar lakosságnak körülbelül a fele érinett ebben a dologban, - a KSH 2009-es adatai alapján -, akkor láthatjuk, hogy mennyire komolyan kell venni ezeket a megbetegedéseket, nyitott szemmel kell járnunk és időben fel kell ismerjük a tüneteket.

Milyen betegségek okozhatnak krónikus mozgásszervi gyulladást?

Az artrózis, vagyis az ízületi kopás, napjainkban egyre több embert érint, és egyre nagyobb figyelmet kap a közegészségügyi kérdések között. Az artrózis jellemzően a nagy terhelésnek kitett ízületeket érinti, ilyen a térd, a csípő, a kéz ízületei, vagy a vállak. Ez a megbetegedés lényegében az ízületek elhasználódását és deformálódását jelenti. Az ízületi porcok kulcsfontosságú elemek az ízületek egészséges működésében, és ha ezeknek a felszínét mechanikai hatások érik, például a fizikai munka vagy a túlsúly miatt, akkor ezek a porcok elvékonyodhatnak, elhasználódhatnak, súlyos esetekben akár teljesen meg is szűnhetnek. De nem csak az ízületi porc felszíne képes eldeformálódni, hanem az ízületi tokon belül a csontok, felszínükön kitüremkedések jönnek létre, illetve az ízületi folyadék termelődése is gyengébbé válhat. Ebben az állapotban pedig egy krónikus gyulladás jön létre az ízületekben, amely igen nagy fájdalommal és mozgás beszűküléssel járhat. Emellett a vérellátás, ezáltal pedig a tápanyagellátás is csökkenhet.

Mivel tehetünk ízületeink védelméért?

Nemcsak a kor előrehaladtával, de fokozott fizikai aktivitás, megterhelő állómunka, vagy akár túlsúly esetén is szükség lehet a porcok és ízületek számára plusz támogatásra. A kollagén az ízületek alalkotóelemeinek (pl.: porcok, ízületi tokok) alapvető építőköve és akár 80-90 százalékát is kiteheti ezeknek a szöveteknek. Tulajdonképpen a kollagén felelős a szövetek rugalmas vázának biztosításáért, valamint elengedhetetlen a szöveti regenerálódáshoz. Az ízületi problémákkal jelentkező gyulladások kezelésére ajánlatos a kurkuma és az ördögcsáklya gyógynövények, amelyek gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatással bírnak, ráadásul ellentétben a szteroidos gyulladáscsökkentőkkel, ezek a gyógynövények nem irritálják a gyomornyálkahártyát. A porcépítéshez szükséges alkotóelemek bevitele mellett a támogató folyamatok megerősítése és felgyorsítása is kiemelt szerepet kell kapjanak. A hialuronsav nagy vízmegkötő képességű természetes anyag, amely az ízületi folyadék megtartásában játszik szerepet. A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezáltal a porcok és a csontozat megfelelő állapotának fenntartásához.

A kollagén szakértőjeként egy olyan egyedülálló újdonságot fejlesztettünk ki, ami kiemelkedően magas mennyiségben tartalmaz valamennyi porcvédelemre jelenleg ismert fontos hatóanyagot. Készítményünket azok számára fejlesztettük ki, akik megerőltető fizikai munkát végeznek, rendszeresen sportolnak, vagy olyan mértékű az ízületi problémájuk, hogy minden maximális segítségre szükségük van.

Az Interherb Kollagén&Hyaluronsav Intense egy prémium minőségű porcépítő italpor, amiben minden, ízületünk számára kiemelkedően fontos hatóanyag megtalálható, méghozzá magas koncentrációban.

Ne hagyja ki a lehetőséget, tegye meg az első lépést ízületeinek védelmének érdekében>>

 

 


Kapcsolódó termékekA hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!


Regisztráció


0 hozzászólás