Keresés befejezése

Olívaolaj

Olívaolaj

Az olíva fa (Olea europea) gyümölcsét és levelét használják fel.  Olaját ételkészítésre alkalmazzák, amely magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalommal rendelkezik. Emellett legalább 30 féle fenol vegyületet is hordoz (pl. flavonoidokat, szkvalént, béta-karotint, E-vitamint, stb.). Az extra szűz olívaolaj jóval több fenolkomponenst hordoz, mint a többi olívaolaj féleség.

 

Az olíva levél szintén gazdag fenolforrás, amelyek között kiemelendő az ú.n. oleuropein, tyrosol, rutin, luteolin, catechin. Számos ásványi anyagot és nyomelemet is magába zár, mint pl. krómot, vasat, szelént, cinket, C-vitamint, béta-karotint. Vajon az olajban vagy a levélben rejlik több hatóanyag? Nos, bizonyított tény, hogy a levélben jóval több hatóanyag található, mint az olajban. A különbség legalább harmincszoros.

 

Melyek a legfőbb hatások?

  • Kiváló antioxidáns, vagyis hatékonyan söprögeti el a károsító szabadgyököket a sejtek környékéről, faláról, ill. belsejéből.
  • Gyulladáscsökkentő: luteolin, olajsav, oleuropein, apigenin tartalmánál fogva gátolja a leukotrién B4 szintézisét, megakadályozván egy sor proinflammációs folyamatot az emberi szervezetben.
  • Trombóziskészség csökkentés: a polifenol vegyületek képesek megakadályozni a vérlemezkék összetömörülését, következményes vérrög kialakulás gátlást hozva létre.
  • Érelmeszesedés gátlás: az erek belső falának, az ú.n. endothél tisztítását azáltal éri el, hogy meggátolja a mikromolekulák endothélhez tapadását.
  • Antimikróbás hatás: az oleuropein vegyület számos vírus, baktérium és gombafajt képes elpusztítani.
  • Vérnyomáscsökkentés: számos tudományos vizsgálat bizonyította a mediterrán diéta vérnyomáscsökkentő hatását.
  • Vércukorszint csökkentés: egyenlőre csak állatkísérletekkel bizonyították az oleuropeuzid vércukorszint csökkentő hatását.
  • Daganatellenes: a luteolin vegyület antitumor és antimutagén tulajdonságát mutatták ki.

 

Milyen kórállapotokban, tünetek fennálltakor alkalmazható az olívaolaj és levél?

 

Mint a mediterrán diéta egyik fő alkotóeleme, szerepet kap a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Emellett a vérnyomáscsökkentésben, valamint gyulladáscsökkentő hatása révén a reumás ízületi gyulladások kiegészítő terápiájában is segítségre lehet. A daganatos betegségek kialakulásának megelőzése egyenlőre nem bizonyított egyértelműen, azonban figyelmet érdemel a mediterrán országok alacsonyabb rákbetegség prevalenciája, a skandináv országokhoz képest.  

Egy 2004-ben publikált vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy a kiegyensúlyozott mediterrán diéta szerepet játszik az élet meghosszabbításában is.

Antimikróbás hatás révén pedig a mandulákat, hörgőket érintő bakteriális fertőzések, valamint a hüvelygombásodás és a herpesz vírus fertőzés kezelésében is hatékony lehet.

 

Az olíva olajat külsőleg ekcémára, pikkelysömörre is alkalmazható. Mint népi gyógymód, elsősorban a széklet lazítására, vízhajtásra, vérnyomáscsökkentésre, hólyaghurut kezelésére, valamint fejfájásra ajánlották (Somova, 2003).