Keresés befejezése

Maitake

Maitake

 

Latin neve Grifola frondosa, az ú.n. zsemlyegombafélék családjának tagja. Magyarul bokrostaplónak is nevezik. A korhadó fatörzseken, csoportokban szeret élni. A maitake jelentése japánul „táncoló gomba”. A mendemonda szerint maitake gombára akadván az emberek örömükben táncra perdültek. Nem véletlenül, hiszen Japánban a feudalizmus korában még fizetni is lehetett vele. Ma is nagy kincsnek számít, hiszen egyáltalán nem könnyű rábukkanni, sem felismerni. A gombászok még saját családtagjaiknak sem árulták el lelőhelyét.

 

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon minek köszönheti gyógyhatásait? Nos, elsősorban az összetett szénhidrát-komponenseknek, az alfa és béta-D glükánnak, amelyből kétféle szubfrakciót vonnak ki, az egyik a béta-1,6- glükán, a másik az ú.n. grifolan. 

 

Jóllehet a maitake gombát Japánban ősidők óta alkalmazzák nem csak főzésre, hanem gyógyításra is, azonban az elmúlt húsz év hozta meg igazi népszerűségét, amelyet leginkább immunrendszert erősítő és daganatellenes hatásának köszönhet. A maitake adaptogén és tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal biztosítja a normális vérnyomás-, vércukor és koleszterin-értékeket. Mindez béta-glükán vegyületeinek köszönhető, amelyek képesek a különböző sejtekkel kölcsönhatásba lépni. Fehérvérsejteket (makrofágokat) aktivál, amelyek elnyelik a daganat kialakulásáért felelős károsító ágenseket.

 

Egy 1995-ben publikált japán vizsgálat eredményei szerint, maitake adás hatására 45-73%-kal csökken az emlő, tüdő és prosztata rosszindulatú elváltozásainak, 25%-kal csökken a leukémia kialakulásának aránya egerek körében.  Egy másik vizsgálat szerint a maitake aktiválja a T-limfocitákat. A T-sejtek emlékeznek a tumorsejtekre és meggátolják más szervekben történő elterjedésüket, valamint növekedésüket. A New York Orvosi Egyetem kutatócsoportja bizonyította, hogy a maitake gomba képes a prosztata karcinoma sejtjeinek elpusztítására. T-sejt aktiváción keresztül gátolja a HIV vírus szaporodását. Az eredmények bizakodással töltik el korunk kutatóit, akik az állatkísérletek kedvező eredményeire építve próbálják a maitake emberre kifejtett hatásait minél alaposabban feltérképezni. Mivel a vizsgálatok még napjainkban is folyamatosan zajlanak, ezért egyenlőre a maitake alkalmazása daganat-kezelésre, ill. HIV fertőzés kivédésére még nem javasolható.

 

Preuss 1998-ban közölt kutatási eredménye bizonyította a cukor/ inzulin egyensúlyra kifejtett pozitív hatást. Két szubfrakciót izolált, a magas-vérnyomás ellenes komponenst (ES frakció) és a cukorbetegség-ellenes (X) faktort. A felfedezés szerint számos, életkorral együttjáró betegség védhető ki, mint pl. a magas-vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás.  A májra és koleszterinszintre is hat, amelyet egy 1996-ban publikált, patkányokon végzett vizsgálat eredményei igazoltak.

 

Milyen formában juthatunk hozzá a maitake gombához? Extraktumként, szárított, nyers formában. Szárított alakját forrázatként is alkalmazhatjuk, önmagában, vagy akár ginzenghez, zöldteához adva. A C-vitamin fokozza a kivonat hatóanyagainak hasznosulását.

 

A maitake alkalmazása nem javasolt gyermekeknek, sem várandós és szoptató kismamáknak. Autoimmun betegségben szenvedőknek szintén tartózkodni kell szedésétől immunrendszer módosító hatása miatt.