Keresés befejezése

Keserűanyagok

Keserűanyagok

Jóllehet a keserűanyagok gyógyító effektusainak ismerete több mint 5000 évre nyúlik vissza, azonban azóta kétszer élte reneszánszát, amikor újra felfedezték jótékony tulajdonságait. Az egyik Paracelsus, késői középkori gyógyító tudós nevéhez fűződik, aki Marco Polo kínai utazásának köszönhette a keserűanyagok megismerését és nyugati medicinába integrálását. Huszonöt évvel később Jonathan Samst, svéd újságíró saját családtagját gyógyította ki halálos betegségéből a „hosszú élet elixírjének” nevezett paracelsusi gyógyító keverékkel. A középkorban a gyógynövénytermesztést a kolostorkerteken belül végezték, később számos európai család is termeszteni, forgalmazni kezdte. Ennek köszönhető az olasz, francia és német keserű ízű üdítőital választéka, amely a mai napig is elérhető.

 

Második újrafelfedezése Siegert, német orvos nevéhez fűződik, aki 1820-ban Dél-Amerikába költözött és részt vett a szabadságharcban. A sebesült katonák gyógyításához egy keserűanyagokból álló, ú.n. „Amargo aromatico-t”, vagyis keserű-aromát fejlesztett ki.

 

Mely növények hordoznak keserűanyagokat?

  • aloe vera
  • szenna
  • mirrha
  • sáfrány
  • kurkuma
  • angyalgyökér
  • fehér üröm
  • kínafa (kinin)
  • pitypang
  • stb.

 

A keserű növények többnyire magas olajtartalommal rendelkeznek, amelyet az aromaterápia gyulladáscsökkentésre alkalmaz. Léteznek keserűanyagokhoz hasonló hatást kifejtő növények is, mint például az aranypecsétfű, amely összehúzó tulajdonsággal jellemezhető. Ki gondolná, hogy a kávé és a kakaó is keserű karaktert hordoz, amely azonban a cukor hozzáadása miatt nem érvényesül.

 

Mit rejtenek a keserűnövények?

  • furokumarint (a zellerben is megtalálható, a gyomorsav szekréciót fokozza és lazítja az izmokat)
  • összetett szénhidrátokat: antivirális és gyulladáscsökkentő hatásokat vált ki
  • furanoszeszkviterpéneket: fertőtlenítő hatást fejt ki
  • anthrakinonokat: irritál és székletet lazít
  • alkaloidokat: fájdalomcsökkentő, baktérium-ellenes
  • vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket

 

Alapvetően a keserűanyagokat elsősorban emésztés-serkentésre, kiválasztás-fokozásra alkalmazzák. A nyelvgyökön találhatók a keserű ízt érző ízlelőbimbók, amelyek ingerlésére ritmusos simaizom összehúzódások jönnek létre az egész bélrendszerben (nyelőcsőtől a végbélig). Serkenti a gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél enzimelválasztását, így nem csak a tápanyagok felszívódását, hanem emésztését is fokozza.

 

Emellett fokozzák a keringést is. Hatékonyan csökkentik a csípések-, aranyér-, ízületi gyulladás-, hasi görcsök okozta fájdalmat. Antiszeptikus tulajdonságuk miatt a lázcsillapításban, sebkezelésben is segítenek.

 

Mivel igen erős hatást képesek kifejteni, ezért kizárólag csak orvosi javaslatra alkalmazható. Számos betegség esetén (pl. Chron betegség, irritábilis bélszindróma, stb.) nem javasolt. Alkalmazásuk kiszáradáshoz, hormonzavarhoz, hasi görcshöz, hányingerhez, kiütésekhez vezethet.