Keresés befejezése

Gyermekek immunrendszerének téli erősítése

Gyermekek immunrendszerének téli erősítése

Az őszi, téli időszakban, gyermekkorban különösen fontos szerepet játszhat az immunrendszer támogatása. Nem csupán a megváltozott, sokszor szélsőséges időjárás, hőmérsékleti különbségek viselhetik meg a fejlődésben levő szervezetet, hanem az óvoda, ill. iskolakezdés, a szülők dolgos mindennapjaihoz való alkalmazkodás, valamint az óvodában, iskolában történt események is. Nem ritkán a szülők konfliktusa, stresszel teli attitűdje hat érzelmileg kedvezőtlenül a gyermekre, amelynek talaján nagyobb eséllyel fordulnak elő fertőző betegségek, legtöbbször felső légúti hurut.   

A légutak szempontjából a gyermek nem tekinthető kis felnőttnek, hiszen a felnőtténél lényegesen szűkebb az orrürege, kisebbek a melléküregek, nyílásuk azonban tágabb, így a gyulladás minden esetben az arcüregre is átterjed. Ráadásul a felére beszűkült légutak négyszeres légúti ellenállást hoznak létre a normál állapothoz képest. A megduzzadt nyálkahártya akadályozza a fülkürt munkáját. A fülkürt nem tudja kiegyenlíteni a dobűr és kültér közötti nyomáskülönbséget. Negatív dobűri nyomás jön létre, amely megvastagodó, előre domborodó dobhártyához, heves fülfájdalomhoz vezet. Mindebből adódóan a felső légúti gyulladások nagyon megterhelik a gyermekek szervezetét.

Kétségtelen tehát, hogy igen lényeges szerepet játszik a megelőzés, amelynek fontos eszköze a külső körülmények javítása (szülők stresszkezelése, tudatos, kontrollált viselkedése, megértő, támogató attitűdje gyermekeik irányában), réteges öltözködés, szélsőségek kerülése (pl. hirtelen időjárás változáskor nem ajánlatos uszodába vinni a gyermeket), a megfelelő orrtoalett (orrszi-porszi alkalmazás, tengeri sós orrspray-k), valamint az immunrendszer működésének támogatása.

Mivel támogatható az immunrendszer? Ügyeljünk a zöldségfélékben, gyümölcsökben, gabonákban gazdag táplálkozásra, olajos magok kis mennyiségű, mindennapos bevitelére, a probiotikumok (tejtermékekben szereplő élőflóra) szerepeltetésére. Fontos a változatosság és a napi ritmus kialakítása az étkezésben és folyadékpótlásban. Mindemellett célszerű természetes hatóanyagokkal, bioflavonoidokkal és antioxidáns vitaminokkal kiegészíteni az étrendet.