Keresés befejezése

Hogyan kezeljük a torokfájdalmat?

Hogyan kezeljük a torokfájdalmat?

A felső légúti fertőzések, torokgyulladás kialakulását számos kórokozó kiválthatja, leggyakrabban baktériumok, vírusok. Legtöbb esetben a betegség 3-7 nap alatt lezajlik. Mégis léteznek olyan állapotok, amikor szövődmények lépnek fel, mint például arcüreggyulladás (sinusitis), tüdőgyulladás, stb. A felülfertőződés, szövődmények kialakulását úgy kerülhetjük el, ha a sokszor banálisnak látszó megfázást is kellő gonddal, odafigyeléssel kezeljük.

Természetesen a kezelés menete a kiváltó ok függvényében alakul. Különösen azokban az esetekben, amikor nincs láz, sem hőemelkedés és a fertőzést vírus okozza, nincs értelme antibiotikum szedéshez folyamodni, mivel az ilyen esetekben nem gyorsítja a betegség lecsengését. Ilyenkor antivirális hatású gyógynövényeket célszerű alkalmazni.

-        Aromaterápiás eljárásként választhatunk illóolajakkal történő inhalálást. A levendula, kakukkfű, zsálya, szantálfa és eukaliptusz segíti a vírusfertőzés leküzdését, enyhíti a torokfájdalmat.

-        Az ájurvéda gyógyítás receptje szerint a vízzel, sóval összekevert kurkuma, mint gargarizáló oldat, hatékony fájdalom és gyulladáscsökkentő.

-        Belsőleg, főzetként alkalmazva a gyömbér vagy a vörös szilfakéreg csökkenti a torokfájdalmat.

-        A homeopátiában sárga jázmint (Gelsemium), merkúrt (Mercurius) alkalmazhatunk torokfájásra.

-        A vitaminokról sem érdemes elfelejtkezni. Cinket, C-vitamint, bioflavonoidokat, A-vitamint, béta-karotint érdemes nagyobb dózisban alkalmazni.

Lássunk néhány egyszerű és hatékony otthoni gyógymódot torokfájásra:

-        Gargarizáljunk meleg gyógynövényteával vagy meleg sós vízzel.

-        Igyunk rengeteg vizet, de a kerüljük a narancslevek fogyasztását, mivel irritálhatják a torkot.

-        Könnyű, vitamindús ételeket, pl. leveseket fogyasszunk.

-        Függesszük fel a dohányzást.

-        Hagyjunk ki pár napot a sportprogramból, később alacsony intenzitáson mozogjunk.

-        A szoba párásítása sokat segíthet a torokfájás enyhítésében.

-        Antiszeptikus sprayket lehetőleg ne alkalmazzunk, mert felerősítheti a torokfájdalmat.

Ha a betegség lezajlott és meggyógyultunk, nincs más teendő, mint a megelőzésre, az újabb epizód elkerülése érdekében. Ehhez széles választékban találhatunk jó minőségű, immunerősítő extraktumot.