Keresés befejezése

Tejhelyettesítők a modern táplálkozásban

Tejhelyettesítők a modern táplálkozásban

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a tehéntej helyettesítésére szolgáló természetes növényi italok, mint például a rizstej, zabtej, mandulatej. Mi jellemzi őket? 

A Time Magazin egyik 2014-ben megjelent cikkében olvashatunk az amerikai tejfogyasztói kultúra sajátosságairól. A cikk szerint az amerikai lakosság körében a tejfogyasztás 1975-2012 között 25%-kal esett vissza. Ezzel párhuzamosan 1999-től folyamatos emelkedés figyelhető meg a növényi alapú tejhelyettesítők eladásában. Az emelkedés megközelíti a 10%-ot.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a tehéntej már kezd kimenni a divatból, vagy hogy a rizsből, mandulából, szójából vagy zabból készült ital teljesen pótolja mindazt az értékes makrotápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot), kalciumot, amit a tehéntej biztosít.

Kétségtelen azonban, hogy a legtöbb tejhelyettesítő tartalmaz hozzáadott kalciumot, azonban a teljes aminosav készletet a legtöbb növényi termék nem hordozza. A tejhelyettesítők mégis kiemelkedő szerepet játszhatnak a laktóz intoleranciában szenvedők és a vegetáriánusok (tejterméket, húst, halat, tojást sem fogyasztó, ú.n. vegánok) étkezésben.

A tehéntejben lévő egyik cukorkomponens a laktóz, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybélben lévő laktáz enzim bontja le egyszerű cukrokra: galaktózra és szőlőcukorra. Ha teljesen hiányzik, vagy nem termelődik szervezetünkben elegendő laktáz enzim, akkor a vékonybélből emésztetlenül halad tovább a laktóz. A vastagbélbe érve bélbaktériumaink rövidláncú zsírsavakat és bélgázokat képeznek belőle. A folyamat haspuffadást, gázképződést, hasmenést idéz elő, amely a tejfogyasztást követő 0,5-2h elteltével jelentkezik és 24-48 óra alatt teljesen elmúlik.

Mivel a laktóz intolerancia becsült adatok szerint az európai lakosság kb. 25%-át érinti, ezért a mindennapos táplálkozásban nagy szerepet játszhatnak a növényi tejhelyettesítők.