Keresés befejezése

Szibériai ginzeng

Szibériai ginzeng

A szibériai ginzenget latinul Eleutherococcus senticosus-nak nevezik, a boltokban eleutero ginzengként található meg. Oroszország dél-keleti erdeiben, Észak-Kínában, Japánban, Koreában őshonos, általában 4,5m magasra nő. Gyökerét alkalmazzák gyógyító célokra. Csakúgy, mint a koreai fajta esetében, a szibériai ginzeng használata is többezer éves múltra tekint vissza. Kínában nem csupán energizálásra, hanem a gyulladásos folyamatok orvoslására alkalmazták. Népszerűsége azonban messze elmaradt az amerikai és koreai ginzengtől.

 

A szibériai ginzeng gyógyhatásainak újrafelfedezése az 1940-es években következett be, Berkhman, orosz orvos nevéhez köthető. Ő nevezte el az energizáló, egyensúlyt teremtő, valamint immunserkentő és stressz közömbösítő tulajdonságokat gyűjtőnéven adaptogén hatásoknak. Felfedezte, hogy az eltérő hatóanyag tartalom ellenére a koreai és szibériai ginzeng gyógyeffektusai valamennyire megegyeznek.

 

Az 1940-es évektől 30 szorgos év következett a szibériai ginzenggel kapcsolatos tudományos vizsgálatok tekintetében. Nem csak a szovjet olimpikonok, hanem az űrhajósok felkészítésében játszott lényeges, elhagyhatatlan szerepet. A csernobili nukleáris katasztrófa életben maradt áldozatait is szibériai ginzenggel kezelték a sugárzás károsító hatásainak enyhítése és az immunrendszer védelmének fokozása céljából.

 

A szibériai ginzeng aktív vegyülete az eleutherozid. Teljesen más struktúra, mint a koreai fajtában található ginszenozid. Számos orosz vizsgálatot végeztek az eleutheroziddal kapcsolatban, amelyek egy részét még a mai napig nem fordították le más nyelvre. Az angol nyelvű irodalom az alábbiakat tartja számon:

 

  • Fizikai teljesítményfokozás: az izmok és szövetek oxigénfelvevő képességét fokozza, ezért növeli az aerob teljesítményt és gyorsítja az izomregenerációt extrém igénybevétel után.
  • Vérnyomás normalizálás: A magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást növeli, emellett egy 1986-ban publikált vizsgálat eredményei szerint a stresszhatásra kialakult gyomoridegességet szünteti meg, csökkenti a gyomorfekély kialakulásának rizikóját.
  • Erős immunrendszer-erősítő hatása révén a fertőzésekkel szembeni védelemben segít. Fokozza a limfociták és a killer sejtek aktivitását.

 

A szibériai ginzenget általánosságban immunrendszer erősítésre, stresszhatások közömbösítésére, fáradtsággal szemben alkalmazzák. Emellett az élsportban a felső légúti fertőzések prevenciójára, a regeneráció gyorsítására ajánlják. A daganatos betegségek kezelésekor a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére, valamint az AIDS és fibromialgia kiegészítő kezelésére adják. Egy 2003-ban publikált amerikai tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a szibériai ginzeng hozzájárul a hasi fájdalommal, visszatérő lázzal járó „mediterrán láz” nevű betegség kezeléséhez.

 

A szibériai ginzeng friss vagy porított gyökerét vagy az azokból készített teát, folyékony kivonatát találhatjuk meg az étrend-kiegészítők táborában, de tabletta, ill. kapszula formájában is hozzájuthatunk. Folyékony extraktumának napi adagja 1-2ml. Háromhavi folyamatos adagolás után egy hónap szünetet célszerű tartani. Schizandra és az astragalus felerősíti hatását.