Keresés befejezése

Lúgosítás testmozgással

Lúgosítás testmozgással

Egy kis biokémia

Mi történik testmozgás közben? Szaporábbá válik a pulzusszám, a légvétel felgyorsul és ezzel együtt az izomzat „begyújtja az anyagcsere-folyamatok rakétáit” és energiát használ fel. Ha a testmozgás alacsony intenzitású, vagyis kellő mennyiségű oxigénhez jutnak a sejtek, úgy az energiatermelő folyamatok ú.n. aerob közegben folynak, amelyek során a lebomló cukormolekulából energia (38 ATP) keletkezik, miközben széndioxid és víz szabadul fel. A széndioxidot kilélegezzük.

Ha a mozgás intenzitása magas és már nem tudunk a légzéssel annyi oxigént felvenni, amennyire szüksége lenne sejtjeinknek, úgy a cukormolekulák lebomlása során egy köztes termék, tejsav keletkezik, miközben mindösszesen csak 2 ATP jön létre. Ezt a folyamatot anaerob energiafolyamatnak nevezzük. Az energiatermelés gazdaságossága szempontjából az aerob folyamat jóval kedvezőbb, hiszen ugyanannyi cukorból jóval több energia képződik, mint az oxigénhiányos közegben. Mindezt fordítva is megfogalmazhatjuk, vagyis a magas intenzitású testmozgáshoz jóval több energiára van szükségünk.

Besavasodás

A tejsav képződésének mértékét nem egyformán viseli mindenki. A nagy izomtömeggel rendelkező, edzett egyének sokkal jobban tolerálják a tejsav felhalmozódást, így később fáradnak el, mint kevésbé edzett társaik. A sportolói szleng „besavasodásnak” nevezi ezt a folyamatot, amelynek számos tünetét lehet megkülönböztetni: a kipirult sportolói arc sápadttá válik, a működő izomzat bemerevedik, gyomortáji fájdalom, hányinger, rosszullét is jelentkezhet. A sportoló sokszor úgy érzi, hogy nem tud tovább mozogni, mintha hirtelen ólommá alakultak volna végtagjai, szinte emelni sem tudja, lassítani kell, meg kell állni. Hogyan mérhető a savasodás? Kétféle módszerrel: az egyik a vér tejsav szint mérése egy erre alkalmas, speciális készülékkel, amely a vércukormérőhöz hasonlít. A másik a vér pH-értékének meghatározása. A vér tejsav szint normál értéke 1mmol/l. Testmozgás alatt a tejsav szint eleinte lineárisan emelkedik az intenzitás függvényében, azonban egy bizonyos intenzitás felett meredek emelkedést mutat. A törésponthoz tartozó intenzitást nevezzük anaerob átmenetnek. Mindez megmutatja, hogy az aerob anyagcsere folyamat milyen intenzitásnál vált át anaerob energiaszolgáltató folyamatba. A tejsav felhalmozódás maximuma egyénenként változó, vannak, akik maximálisan 7-8mmol/l tejsavemelkedést bírnak elviselni, míg mások akár 18-20mmol/l-t is tolerálják. Ez utóbbi csoport nagy izomerővel, robbanékonysággal, gyorsulási képességgel rendelkezik, akik rövid ideig tartó, nagy erőkifejtésre képesek. Az előbbi csoport tagjai kisebb izomzattal rendelkeznek vagy nem szokták meg a magas intenzitást. A pH méréssel szintén megállapítható a savasodás mértéke, hiszen a nyugalmi pH (7,4)- hoz képest a magas intenzitáson mért pH akár 6,9-re is csökkenhet. Az emberi szervezet természetesen próbál minél hamarabb és gyorsabban megszabadulni a felhalmozódott tejsavtól. Ebben a tüdőnek és a puffer rendszereknek van nagy szerepe. A tejsav tovább bomlik széndioxidra és vízre. Megindul a verejtékezés és a légzés is szaporává válik. Minél edzettebb valaki, annál gyorsabban tud szervezete megszabadulni a felhalmozódott tejsavtól.

Hogy kerül a csizma az asztalra?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkor a testmozgás mégis hogyan lúgosít, ha egyszer savat termel? Nos, a testmozgás számos kedvező dologra tanítja meg szervezetünket: gazdaságosabb anyagcserére, gyorsabb savkiürítésre, a savfelhalmozódás könnyebb elviselésére. Nem beszélve arról, hogy a sportolás alatti verejtékezéssel számos mérgező anyagcseretermék tud távozni szervezetünkből.

Milyen mozgásformát válasszunk?

Hogy melyik sportág felel meg leginkább, az teljesen az adott személy igényein múlik. Azonban lényeges, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amelyben örömet találunk. Általában a ciklikus, ú.n. aerob mozgás és a rezisztencia-edzés váltogatása a leghatékonyabb. Tehát szükség van az alacsony intenzitású kerékpározásra (akár szobában), úszásra, kocogásra, stb. is, de természetesen a magasabb intenzitású edzések: erőtréningek, aerobik, spinning, stb. is javallottak. A kétféle edzés kombinációja fokozza legjobban az edzettséget, állóképességet és gazdaságosabbá teszi az anyagcsere-folyamatokat, ezzel együtt a szervezet gyorsabban szabadul meg a felhalmozódott savaktól. Azonban soha nem szabad elfelejteni a mozgásprogram előtti bemelegítést, valamint a levezetést és a nyújtást.