Keresés befejezése

Likopin

Likopin

A likopin negyven szénatomból épül fel, 11 konjugált és 2 nem konjugált kettőskötést tartalmaz, cisz- és transz izomer szerkezetet vesz fel. A cisz izomer jóval hatásosabb.

 

Melyek a likopinban gazdag természetes források? A paradicsom, görögdinnye, rózsaszín grapefruit és papaja. Természetesen a gyümölcsök likopintartalma nagy eltérést mutathat, amely jelentős mértékben függ a termesztés és érlelés körülményeitől.

 

A likopinhiánynak nem ismertek a tünetei, azonban szükségét semmi nem vonja kétségbe. Az alábbi kedvező hatásokat fejti ki:

 

  • Antioxidáns: a sok konjugált kettőskötésnek köszönhetően kétszer olyan hatékony antioxidáns, mint a béta-karotin.
  • Lipidcsökkentő: képes az erek falát károsító LDL-koleszterin szintet csökkenteni. Egy tudományos vizsgálat eredménye szerint napi 60mg likopin 14%-kal csökkentette az LDL-koleszterin szintet. 
  • Daganatellenes: a tumorsejtek növekedését képes gátolni. Az emlő, tüdő, endometrium (méh belső fala) daganatsejtek osztódását a béta-karotinnaál nagyobb erővel képes megakadályozni. A prosztata karcinoma ellenes hatása is kiemelkedő.
  • Gyulladáscsökkentő

 

Likopin kiegészítés hatására csökkenthető a teljes daganatrizikó. Egy 2002-ben publikált japán kutatás eredményei szerint, amelyben 2444 egyént, 9 éven keresztül követtek nyomon- a szervezet magas likopin tartalma összefüggést mutatott a kisebb daganat prevalenciával, különösen a gyomor, méhnyak és prosztata rosszindulatú elváltozásainak tekintetében.  Tizenöt epidemiológiai vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a paradicsom, ill. paradicsomból készített ételek bevitele védő hatást fejt ki a prosztata daganat kialakulásával szemben.

 

Nem csupán a daganatos betegségek, hanem a szív-érrendszert érintő elváltozások esetében is megelőző szerepet kap, amelyet számos nagy mintán végzett, nemzetközi vizsgálat eredménye is alátámaszt.

 

A likopin kiegészítéssel megelőzhető az idős korban kialakuló makula degeneráció, emellett általánosságban is biztosítja a szem egészséges működését, a látást, különösen a béta-karotinnal és zeaxantin vegyületekkel közösen. A szürkehályog prevencióban is szerepet játszik. Gale és munkatársainak vizsgálatai (2001) szerint, a magasabb vér-likopin tartalom összefüggést mutatott az alacsonyabb szürkehályog előfordulási gyakorisággal.

 

Ahogyan a béta-karotin, úgy a likopin is segít a károsító UV-sugárzásokkal szembeni védelemben. Nem csak szájon át, hanem külsőleg, közvetlenül a bőrön is kifejti hatását.