Keresés befejezése

Koreai ginzeng

Koreai ginzeng

A fehér ginzeng nem más, mint a koreai ginzeng gyökerének porított változata. Vörös színét hevítésnek vagy napon szárításnak köszönheti. A kettő közötti különbség a kínai herbalisták szerint a hatóerőben összpontosul: a vörös ginzeng gyökér erősebb hatást fejt ki.   

 

A koreai ginzeng használatának többezer éves hagyománya főleg jelentős tonizáló, roboráló tulajdonságainak köszönhető. Az 1. századból maradt fenn kínai írásos feljegyzés, amelyben a ginzenget „szuperior” vagyis legmagasabb szintű gyógyító erővel jellemezték. Legendák zengtek afrodiziákus, vagyis nemi vágyat serkentő tulajdonságairól is. Az eltelt évszázadok során végzett tudományos vizsgálatok azonban nem mutatták ki egyértelműen vágyfokozó hatását.  

 

A koreai ginzeng kb. 50cm-re nő, mélyzöld levelei és élénkpiros termései az árnyékos hegyoldalakat kedveli leginkább. Egy ázsiai legenda szerint minél jobban hasonlít gyökere az emberi alakhoz, annál nagyobb mágikus erőt ad szerencsés fogyasztójának és annál értékesebb. Kínaiul „ren shen”-nek nevezik, amelynek jelentése: „a Föld esszenciája férfi alakjában”.

 

Az eltelt évezredek során vad hajtásai szinte teljesen eltűntek a hegyi lejtőkről. Napjainkban azonban nagy mennyiségben – Koreában, Kínában - termesztik. A Panax szó görög eredetű, jelentése „mindent gyógyít”. Nem véletlenül, hiszen évszázadokon át rejtélyes gyógyító erőt tulajdonítottak neki és a legtöbb betegségre ajánlották. Az ú.n. adaptogének csoportjába tartozik, vagyis képes a stresszhatásokat közömbösíteni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében. Hatékony szellemi és fizikai teljesítményt növelő, öregedési folyamatokat késleltető, életerőt fokozó szerként tartják számon. A munkahelyi kiégés, kimerülés, a krónikus betegségek talaján kialakuló szellemi hanyatlás ellenszere.

 

A kínai népi orvoslás előszeretettel alkalmazta a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mivel fokozza az inzulinválaszt. Emellett koleszterinszint csökkentő tulajdonsága is ismert volt. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően erősíti az immunrendszert, valamint az aszthma, impotencia és emésztési zavarok kezelésének kiegészítője.

 

Miben rejlik gyógyító ereje? Nos, elsősorban triterpén glikozidjainak, a ginszenozidoknak köszönhetjük jótékony tulajdonságait. Közel harminc különféle szaponin vegyületről van szó, amelyek számos szervrendszerben fejtenek ki hatásokat:

 

  1. Fizikai teljesítményfokozás: egy 1982-ben publikált vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy a ginzeng fokozta az oxigénfelvevő képességet, valamint gyorsította a regenerációt élsportolók körében.
  2. Mentális teljesítményfokozás: mind az információfeldolgozás gyorsaságát, mind a memóriát hatékonyan fokozza. Emellett a depresszió oldásában is szerepet játszik.
  3. Fáradtság és stressz csökkentés: Krónikus fáradtság szindrómában szenvedők körében javult a koncentrációs képesség.
  4. Antioxidáns hatás: Az A-, C- és E-vitaminhoz hasonlóan megóvja a szervezetet a kémiai szennyeződésektől, öregedési folyamatoktól, sugárzásoktól.
  5. Immunstimuláció: egy 1800 főn végzett koreai vizsgálat eredményei szerint a ginzeng csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.
  6. Fizikai és mentális állapotjavítás idősebb korban: nem csak a szív-érrendszer és a légzőrendszer munkáját javította, hanem a vizuális és a hallási reakcióidő is kedvezően rövidült szedésének hatására, idősek körében. A menopauza kellemetlen tüneteit is képes enyhíteni.
  7. Impotenciakezelés: a koreai ginzeng általános roboráló, erősítő, valamint hormonszint-balanszírozó hatásának tudható be a férfi nemi potenciált fokozó tulajdonság.

 

A ginzeng alkalmazása azonban nem veszélytelen, különösen meglévő betegségek esetében. Ezért szedésének elkezdése előtt célszerű konzultálni a kezelőorvossal. Túladagolás hatására szédülés, álmatlanság, idegesség, irritabilitás, fejfájás, stb. jelentkezhet. A koffein hatását megsokszorozhatja.