Keresés befejezése

Keresztesvirágú növények a daganat-megelőzésben

Keresztesvirágú növények a daganat-megelőzésben

Mely zöldségfélék tartoznak a keresztesvirágúak családjába? A brokkoli, karfiol, bimbóskel, káposzta, vízitorma, hogy csak néhányat emeljünk ki a sok közül. Közös tulajdonságuk a glukozinolát tartalom, amely a bélbe jutva találkozik a jótékony probiotikus törzsekkel. A baktériumok gondoskodnak bioaktív formává alakításáról, amelynek során izothiocianát vegyületek képződnek. Az izothiocianinok képesek kivédeni a gombák, baktériumok szervezetbeli támadását, valamint megóvnak bennünket bizonyos daganatos betegségekkel szemben.

Körülbelül 200 tanulmány foglalkozik a zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztása és a csökkent daganatos betegség előfordulási rizikó közötti összefüggésekkel. 128 vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a bőséges zöldségféle és gyümölcsbevitel csökkenti a vastagbél, tüdő, gyomor és epehólyag daganatos betegségeinek prevalenciáját. Verhoven és kutatócsoportja a keresztesvirágúak szerepét tárja fel. Eredményei szerint a brokkoli, káposzta, karfiol fogyasztás és a tüdő tumor kialakulása között fordított összefüggés mutatható ki. Lin és munkatársai a brokkoli bevitel vastagbél-, ill. végbél adenoma megelőző szerepét bizonyította. Azonban az utóbbi évek fényt derítettek a genetikai variációk szerepére is. Ugyanis nem minden embernél mutatható ki a brokkoli rákmegelőző hatása, sőt, akadnak olyanok is, akiknél a brokkoli bevitel fokozza a vastag és végbél daganat előfordulási gyakoriságát. Mindez pedig a genetikai polimorfizmusokban rejlő különbségekből adódik. A tüdőkarcinóma kialakulásának tekintetében ugyanerre a felfedezésre jutottak. A prosztata daganat és a keresztesvirágú zöldségfélék bevitele közötti inverz összefüggést 12 kutatás eredménye valószínűsíti.

A hatások kiváltásáért a glukozinolát/ izothiocianát rendszer felelős, amelyek szerteágazó reakcióit máig nem sikerült teljesen megismerni. Különösen a baktériumellenes tulajdonságai jelentenek új irányt az orvostudományi kutatásokban. Az eddig elvégzett kutatási eredmények azonban valószínűsítik a helicobacter pylori nevű baktérium szaporodását gátló effektusát. Ez a baktérium felelős a gyomor- és nyombélfekélyek egy részének kialakulásáért. Nem csupán a helicobacter pylori, hanem más, antibiotikum rezisztens kórokozóval szembeni védelem is kialakítható a keresztesvirágú zöldségfélék rendszeres fogyasztásával. Azonban egyenlőre nem áll rendelkezésre kellő számú tudományos közlemény az antibakteriális hatás egyértelmű bizonyításához.