Keresés befejezése

Glükózamin

Glükózamin

A glükózamin szerepet játszik a porcszövet felépítésében, kénes vegyületeivel biztosítja az ízületi felszínek épségét. Az életkor előrehaladtával szervezetünk egyre kevesebb glükózamin vegyületet tud előállítani. Ezáltal kopásnak indulnak a csípő, térd, karok, gerinc, stb. ízületei. A megfogyatkozott ízületi felszínek csontdeformitáshoz, szűnni nem akaró fájdalomhoz vezetnek amelynek talaján az ízületi mozgásterjedelem is beszűkül.

A glükózaminhoz természetes formában nem tudunk hozzájutni. Az étrend-kiegészítők nagy része a garnéla, languszta és más mészhéjú állat kitinpáncéljából készülnek. Hozzájuthatunk glükózamin-szulfát, glükózamin-hidroklorid, N-acetil-glükózamin vegyületek formájában.

A glükózamin legfontosabb tulajdonsága az ízületek megfelelő struktúrájának, működésének biztosítása. Az idősebb korban jelentkező ízületi deformitások (arthrózis) kezelésében hatékonyan vesz részt. Az elmúlt húsz év tudományos vizsgálatai bizonyították az arthrózis tüneteit enyhítő tulajdonságát. Egy 1982-ben publikált vizsgálatban non-szteroid gyulladásgátló gyógyszer (Ibuprofen) hatásaival vetették össze a glükózamin effektivitását. Az eredmények szerit az ibuprofen két hét eltelte után jelentős fájdalomcsökkenést eredményezett, azonban a negyedik hét végén a glükózamin hatékonyabbnak bizonyult a fájdalomcsillapítás terén. Végezetül az ibuprofen az esetek 15%-ban, míg a glükózamin a betegek 44%-ánál ért el jelentős fájdalomcsökkenést.

Egy Harvard Egyetemen végzett kutatásban csípőprotézis műtétre előjegyzett betegek szerepeltek, akik csirkecsontból előállított étrend-kiegészítésben részesültek. Két hét eltelte után jelentős csökkenés következett be a fájdalomérzetben. A glükózamin nem csak az artrózis kezelésére, hanem a sportsérülések, burza gyulladás (bursitis), ételallergiák, légúti allergiák, aszthma, csontritkulás, ínhüvelygyulladás, néhány bőrbetegség eseteire is gyógyírt jelenthet.

A glükózamin legtöbbször más hatóanyaggal együtt kerül forgalomba. Például az ördögkarom gyógynövény, az MSM (metilszulfonilmetán), a chondroitin-szulfát is hordozza. Ez utóbbi a cápaporc és tengeri uborka fő gükózaminoglikán komponense.

Számos betegség (pl. magas-vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, stb.) fennállta esetén nem javasolt alkalmazása. Nagyobb dózisban hányinger, hasmenés, emésztési zavar, stb. jelentkezhet. Ezért javasolt étkezés közben beszedni.