Keresés befejezése

Béta-karotin

Béta-karotin

A béta-karotin tulajdonképpen a 800 különféle karotin és 1000 karotinoid vegyületet között az egyik. A gyümölcsök, zöldségek színét adja. Például a narancs, a sárgarépa a karotinoidoknak köszönheti szép élénksárga színét. Tulajdonképpen a zsírban oldódó A-vitamin előanyagairól, ú.n. provitaminjairól van szó, mivel a szervezetben a májba jutva képesek retinollá, vagyis A-vitaminná alakulni.

 

A béta-karotin negyven szénatomból épül fel, konjugált kettőskötéseket tartalmaz. A lánc végei gyűrű alakot vesznek fel. Természetes formában három féle alakot alkot, az egyik a 9 cisz béta karotin, a másik a transz béta-karotin, a harmadik a 13 cisz béta-karotin. Mindhárom forma erős antioxidáns hatással jellemezhető, vagyis képesek a károsító oxigén szabadgyököket eliminálni.

 

Mint az A-vitamin előanyaga, szerepet játszik a látásban, a sejtosztódás ütemében, a növekedésben, fogamzó képességben, immunfunkciókban, bőr és nyálkahártya membrán épségében. A Szahara alatti afrikai területeken, sajnálatos módon meglehetősen nagy arányban fordul elő A-vitamin hiány, amely leginkább látáscsökkenésben, farkasvakság betegség képében jelentkezik. Az 1920-as években nagy számban fordult elő a gyomor, tüdő és gége rosszindulatú daganata, amely az alacsony A-vitamin bevitelnek volt köszönhető. A hetvenes évek A-vitamin bevitelre vonatkozó rendelkezései azonban megfékezték a tumor növekedést.

 

Mely zöldségfélékben, gyümölcsökben lelhető fel legnagyobb mennyiségben? A sárgarépában, spenótban, édesburgonyában, mangóban, paradicsomban, sárgabarackban, kajszibarackban, papajában, őszibarackban, avokádóban, brokkoliban, görögdinnyében, pálmaolajban, sütőtökben, hogy csak a legprominensebbeket említsük.

 

A béta karotin szerepet játszik a szívinfarktus, valamint a stroke (agyi katasztrófa) kialakulásának megelőzésében. Emellett fokozza az immunrendszer védelmét. Napi 5 adag zöldség-, ill. gyümölcsféle elfogyasztásával csökkenthető a gyomor, tüdő, prosztata, emlő, agy és torok rosszindulatú elváltozásainak előfordulási gyakorisága.

 

A béta-karotin étrend-kiegészítés hatásosnak bizonyulhat a szájban kialakuló daganatos elősejtek, a prosztata karcinoma, a gyomor és nyelőcső daganat előfordulásának gátlására. Mindemellett a bőrt is védi a napfény károsító sugaraival szemben.

 

Az idős korban gyakran előforduló szürkehályog és a makula degeneráció megelőzésében is élen jár. Különösen abban az esetben, ha a béta-karotin bevitel C-, E-vitaminnal, cinkkel, rézzel együtt kerül kiegészítésre.