Keresés befejezése

A sokoldalú l-karnitin

A sokoldalú l-karnitin

Az l-karnitin hatásai három pontban foglalhatók össze. Lássuk, miről is van szó!

Az l-karnitin lényegében hármas hatást fejt ki szervezetünkben:

  1. Energiát szabadít fel.
  2. Fokozza a fizikális és mentális teljesítményt mind rövid, mind hosszú távon.
  3. Javítja az idegrendszer épségének védelmét és funkcióját.

A zsírsavak mitochondrium membránon keresztül történő szállításában játszik létfontosságú szerepet, emellett biokémiai erődöt képvisel a sejtek belsejében. Azonban nem kizárólag a zsíranyagcserében vesz részt, hanem a fehérjékből illetve szénhidrátokból történő energia-mobilizálásban is. A zsírokból nyert energia-mennyiség hatszorosa a szénhidrátokból vagy fehérjékből nyertnek.

Az karnitin megerősíti az immunrendszer funkcióját is: magkrofágokat mozgósít. Ezek a sejtek képesek különféle kórokozó, fertőző ágensek bekebelezésére (fagocitálására).

A spermiumoknak nagyfokú mobilitásra és kitartásra van szüksége, hogy a petesejtet elérjék és megtermékenyítsék. A folyamathoz szükséges energiát az l-karnitin segítségével lehet biztosítani. Ez alapján a karnitin-t a férfi fertilitás fontos komponensének nevezhetjük.

A karnitin tehát fokozza szervezetünk vitalitását és egyensúlyi helyzetünk fenntartását stresszel teli életünk fókuszában is. Fontos segítséget jelent az LSD (Low Sexual Desire) szindróma, az „alacsony szexuális vágy” elnevezésű tünet kiküszöbölésében, mely egyre több esetben jelentkezik főleg a fejlett nyugati országokban.

Nem csupán a sejtmembránt védi a különböző károsító hatásokkal és anyagokkal, például savakkal, endotoxinokkal, stressz faktorokkal, szabadgyökökkel szemben, hanem a károsodott sejtmembrán helyreállításában is szerepet kap. A legintenzívebb segítséget jelenti a vörösvérsejtek és immunsejtek számára.

Az ammóniával, mint egy mérgező anyagcsere végtermékkel szemben megvédi az idegrendszert. Ammónia a fehérjebontás során keletkezik, de a májban is felhalmozódhat gyulladásos állapotban, vagy idült alkoholizmusban.

A vörösvértestek az anyagcsere végtermékektől való detoxifikálását (méregtelenítését) végzi. A vörösvérsejtek oxigén ellátottságát és életidejét emeli. A sejtek összetapadását gátolja, így ezzel a trombózis hajlamot, agyi katasztrófát és a szívinfarktus kialakulásának esélyét csökkenti. Fokozza a véráram folyadékellátottságát.

Hogyan juttathatjuk be szervezetünkbe leghatékonyabban az l- karnitint?

„Minél több, annál jobb”- halljuk sokszor. Ebben az esetben azonban nem erről van szó. Ugyanis nem akkor járunk a legjobban, ha óriási mennyiségekkel bombázzuk magunkat. Elég kis mennyiség, viszont nem mindegy, hogy hogyan. Javasolt kis mennyiséget két-három alkalommal fogyasztanunk belőle naponta mindössze 100-500mg mennyiségben. Az is fontos, hogy ha lehet, ne nagy dózisú protein itallal hörpintsük le, mert a fehérje szimultán jelenléte meggátolja a karnitin felszívódását. Legfőbb effektivitási periódus a szedését követő kettő és hat óra között van. Nem javasolt délután négy óra után fogyasztani, mivel nagyon fokozza az éberséget, így alvási nehézséget hozhat létre. Testedzés előtt két órával javasolt alkalmazni. Reggel felkelés után illetve ebéd előtt nemcsak a fizikális, hanem a mentális éberséget is képes fokozni éppen a megfelelő időben.