Keresés befejezése

A lúgosítás és a vegetarianizmus

A lúgosítás és a vegetarianizmus

Vegetarianizmus

A vegetariánus diétának számos változata ismert. Beszélhetünk lakto-vegetariánizmusról, amikor a húsok, halak teljesen mellőzése mellett a tojás sem megengedett. Csak tejet és más tejtermék fogyasztását engedélyezi Az ovo-lakto-vegetariánusok a tejtermékek mellett tojást is fogyasztanak, azonban az ú.n. vegánok sem tojást, sem tejterméket nem vesznek magukhoz. Mindhárom vegetariánus irányzat a húsféléket, halakat teljesen mellőzi az étkezésből.

A vegetariánus étkezésnek sok követője él szerte a világon, azonban természetesen létezik ellentábor is, akik nem értenek egyet a húsmentes étkezéssel, mondván, hogy az ember mindenevő és igen is szüksége van a húsra is az egészségmegőrzés szempontjából.

Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége 2009-ben állásfoglalást adott ki a vegetariánus étkezésről. „A jól megtervezett vegetariánus diéta egészséges és tápanyagbevitel szempontjából, minden életkor számára teljes értékűnek tekinthető. A várandós kismamákat és gyermekeket is beleértve. Sőt, a vegetariánus étkezésnek kétségtelen előnyi is léteznek, amely számos krónikus betegség megelőzésében és kezelésének kiegészítésében is megnyilvánul. Például a szív-érrendszeri-, valamint daganatos betegségek, az elhízás és 2-es típusú cukorbetegség esetében. Az ischémiás szívbetegségek (pl. infarktus, koronária betegség) halálozási rizikóját a húsmentes étkezés képes jelentősen csökkenteni. Mindemellett a vérnyomás, LDL-koleszterin szint, testtömegindex alacsonyabb vegetariánusok körében, mint a húst fogyasztó átlaglakosság estében. Számos tudományos vizsgálat eredménye szerint a húsmentes étkezés a csontritkulás, demencia (szellemi leépülés), vesebetegség, vastagbél divertikulózis (a bélszakasz bizonyos területeinek kiöblösödése) és a reumás ízületi gyulladás kezelésében is szerepet játszik.

A vegetáriánus étkezés legfőbb irányelvei

A vegetáriánus diéta csak abban az esetben jelent előnyt a betegségek megelőzése, ill. kezelése szempontjából, ha megfelelően és tudatosan strukturált, tervezett:

  • A diétának változatosnak kell lennie, amelyre jellemző a bőséges zöldség-, gyümölcs-, gabonaféle bevitele, de az olajos magok és a tejtermékek/ tojásételek sem hiányoznak. Kivéve a vegánok esetét, amikor a zöldségfélék, hüvelyesek, szója, stb. bevitelét még tudatosabban kell felépíteni.
  • A magas cukor-, só és zsírtartalmú (transz zsírsav és telített zsírok) ételek szerepeltetését szükséges minimalizálni.
  • A diéta alapját a zöldségfélék és gyümölcsök széles skálája kell, hogy jelentse.
  • A lakto-vegetáriánusok esetében a tejtermékek bevitelét optimalizálni kell, vagyis túlzott mértékű fogyasztásuk nem kedvező. Javasolt az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását előnyben részesíteni.
  • Különös gondot kell fordítani a B12-vitamin hiány megelőzésére megfelelő B12 vitamin bevitellel, valamint ha kevés a napfényes órák száma, akkor D-vitamin pótlásra is szükség lehet.
  • Az ételek minőségére is célszerű hangsúlyt fektetni. Kerülni kell a félkész vagy kifőzdékben készített ételeket a kedvezőtlen minőségű alapanyagok és a nem megfelelő ételkészítési technológiával készült ételek elkerülése érdekében.
  • Abban az esetben, ha a vegetáriánus beteg orvosa nem ért egyet a húsmentes étkezéssel, kötelessége a beteget dietetikushoz irányítani, mielőtt negatív véleményét kinyilvánítja.

Hogyan lúgosít a vegetáriánus étkezés?

A megfelelően összeállított vegetáriánus diéta egyfelől jóval kevesebb állati eredetű fehérjét és zsiradékot, valamint csökkentett telített zsírsavat és transz-zsírsavat tartalmaz, másfelől bővelkedik zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben. Mindemellett a sós és cukrozott ételeket, péksüteményeket, édességeket csak el-elvétve tartalmazza, ezért viszonylag kevés olyan táplálék kerül a szervezetbe, amelynek lebomlása során savak keletkeznek. Ha az ételkészítés során inkább a roston vagy sütőben sült ételek kerülnek terítékre és az olajban sütés, túlfőzés kevésbé, valamint a főzelékekbe nem kerül habarás, rántás, akkor a lúgosító hatás felerősödik.