Keresés befejezése

A keresztesvirágzatúak jótékony hatásai

A keresztesvirágzatúak jótékony hatásai

Több mint 200 tudományos közlemény eredménye szerint a keresztesvirágúak képesek csökkenteni a vastagbél-, végbél-, prosztata-, tüdő-, gyomor-, epehólyag jó és rosszindulatú elváltozásainak előfordulási gyakoriságát, valamint a gyomorfekélyt részben kialakító baktérium, a helicobacter pylori szaporodását is megállítják. Hatásukat egy vegyületcsoportnak, a glükozinolátoknak köszönhetik, amelynek elfogyasztását követően a bélrendszerben biológiailag aktív formákká, izothiocianát vegyületekké alakul. A reakcióhoz a bélrendszerben élő jótékony baktériumok (probiotikumok) járulnak hozzá.

A brokkoli legfőbb glükozinolátja az ú.n. glükorafanin, amely szulforafanná és szulforafan – nitrillé hidrolizálódik.

A szulforafan és az indol-3-carbinol (I3C) tartalomnak köszönhető a brokkoli daganatmegelőző hatása. A John Hopkins Egyetemen végzett állatkísérletben 145 laboratóriumi egeret erős karcinogén anyaggal exponáltak, emellett 120 egérnek szulforafant is adtak. Az eredmények szerint 50 nap múlva a szulforafannal nem védett állatok között 68%-nál, míg a védett csoportban mindössze 26%-nál volt megfigyelhető a rákos sejtburjánzás. Az I3C antiösztrogén tulajdonsággal jellemezhető, ezáltal védi a szervezetet az emlő és prosztata rosszindulatú betegségeivel szemben.

Zöldségfélékről lévén szó, magas összetett szénhidrát és vitamin, ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Az összetett szénhidrátok egy része vízoldékony rost, amelyek lassú, elhúzódó vércukorszint emelkedést alakítanak ki. Mindez kedvező, hiszen meggátolható a hirtelen vércukorszint esés néhány órával étkezés után.

Harmadik előnyös tulajdonságuk a vitaminok, ásványi anyagok gazdag jelenléte. Kiemelendő a magas káliumtartalom, amely kompenzálhatja a savakat képző ételek, italok és életmódtényezők (pl. dohányzás, mozgás, alkoholfogyasztás, stressz, stb.) hatásait.

A brokkoli a krómnak is gazdag forrása, amely a szénhidrát-, zsír-, és fehérje anyagcserében igen fontos funkciót tölt be. Emellett a pattanás és bőrfertőzések ellen is hatékonyan léphet fel. Nem beszélve „cukor tolerancia faktorként” – vércukorszint stabilizálásban betöltött szerepéről.