Keresés befejezése

A fényvédelem modern módszerei

A fényvédelem modern módszerei

A fénnyel szembeni védekezéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések hosszú idő óta állnak a tudományos vizsgálatok középpontjában. Az évtizedek során bizonyítást nyert, hogy a külsőleg alkalmazható kémiai és fizikai UV-szűrők, valamint a belsőleg adható vitaminok, enzimek, növényi hatóanyagok egyaránt fontosak a hatékony fényvédelem megteremtésében.

Ki gondolná, hogy az UV-filtert tartalmazó bőrvédő krémek megjelenése több mint hatvan éves múltra tekint vissza. Megbízhatóságukat és hatékonyságukat az UV filterek típusa és koncentrációja határozza meg. A filtereknek alapvetően két formáját lehet megkülönböztetni, a fizikai és kémiai formát. A modern napkrémek mindkettőt tartalmazzák és az UVB és UVA sugarakkal szemben is biztosítják a védelmet, mindemellett jellemző rájuk a vízállóság és a foto-stabilitás.

A leggyakrabban alkalmazott fizikai filterek között a szervetlen mikropigment vegyületek szerepelnek, csakúgy, mint a cinkoxid vagy titánium-dioxid, amelyek képesek az UVA és UVB sugarakat visszaverni. Azonban nagy hátrányuk, hogy a látható fényt is visszaverik, ezért az ú.n. „fehérítő”, másnéven „szellem” hatást hozzák létre, mivel sápadttá, fehérré változtatják a bőrfelszínt.

A kémiai filterek sajátossága, hogy a rövidhullámú UV fotonokat képesek elnyelni, átalakítani és hosszúhullámú formában kibocsátani. Számos, gyakran alkalmazott kémiai filtert lehet megkülönböztetni, amelyek közé a a benzofenon, etilhexil-metoxixinnamát, stb. vegyületek tartoznak.

A másodlagos fényvédelem biztosítását számos természetes vegyület bevitelével, ill. külső, krémekben történő alkalmazásával lehet megteremteni. Ide tartoznak az antioxidáns vegyületek (polifenolok, flavonoidok, procianidinek, E-, C-vitamin), a növényi antioxidánsok (pl. zöldteában, ginkgo bilobában), valamint a kurkumin (curry), szilimarin (máriatövisből), apigenin (brokkoliból, cseresznyéből, szőlőből, hagymából), rezveratrol (szőlőből, grapefruitból, borból) természetes védőkomponensek.

A fényvédő vegyületek másik csoportját a karotinoidok (béta-karotin, likopin) képezik. Számos tudományos vizsgálat eredménye szerint a karotinoid bevitel 8-10 hét folyamatos szedés után jelentős fényvédelmet hozott létre, amelynek hatására az UV-sugárzás okozta bőrpír és napégés tünetei jelentősen mérséklődtek.

A karotinoidok, antioxidánsok mellett a Phyllantus emblica nevű ájurvédikus orvoslásból ismert gyógynövény, az L-ergothionin, természetes aminosav, valamint a DNS-szerkezet helyreállításában szereplő enzimek is nagy segítséget jelenthetnek a fénnyel, a károsító napsugarakkal szembeni védelem megteremtésében.

Összefoglalva elmondható, hogy a külső és belső bőrvédelem egyaránt fontos szerepet kap a káros sugarakkal szembeni védelemben. A nyári időszak közeledtével fokozott figyelmet kell szentelni a fényvédőkrémek beszerzésére és a tartós fényhatásnak kitett bőr krémezésére, emellett a karotinoid és más antioxidáns vegyületek folyamatos bevitelére.