Angosztura
Az angosztura egy trópusi fa, amelynek kérgét elsősorban fűszerezésre, likőrkészítésre használják. Emellett étvágyserkentő, tonizáló, stimuláns hatásokkal is rendelkezik.
Latin név: Cusparia febrifuga, Galipea officinalis
Népies név: angosztúra
Angol név: angostura tree
Növényi tulajdonságok: A a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, trópusokon élő fa.
Hasznos rész: barnásszürke kérge
Előfordulás: Dél-Amerikában, különösen Brazília, Kolumbia területén, ill. Granadában őshonos
Hatóanyagok: illóolajok, alkaloidok (galipin, cusparin, galipidin, cusparein), keserűanyagok (angoszturin), flavonoidok
Hatások: tonizáló, stimuláns,emésztést serkentő, étvágyjavító, összehúzó, nagy adagban purgációt fokoz
Javasolt: étvágyserkentésre, emésztésjavításra, hasmenés, dysentéria ellen, valamint hánytatásra és a malária fellángolásának megakadályozására
Ellenjavallt: a gyomor-bélrendszer akut és krónikus gyulladásai esetén, valamint váradós ás szoptató kismamák számára
Érdekességek:
- Fűszeres illata és jellegzetesen keserű íze miatt a likőriparban használják fel ízesítésre.
Receptek:
- étvágyfokozó tea: 5dkg angusztura kérget 2,5dl, 70%-os alkoholban 8 napig áztatok, majd kisajtolom, leszűröm. Napi 1 kk-al fogyasztom.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.