Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Angosztura

Az angosztura egy trópusi fa, amelynek kérgét elsősorban fűszerezésre, likőrkészítésre használják. Emellett étvágyserkentő, tonizáló, stimuláns hatásokkal is rendelkezik.

Latin név: Cusparia febrifuga, Galipea officinalis

Népies név: angosztúra

Angol név: angostura tree

Növényi tulajdonságok: A a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, trópusokon élő fa.

Hasznos rész: barnásszürke kérge

Előfordulás: Dél-Amerikában, különösen Brazília, Kolumbia területén, ill. Granadában őshonos

Hatóanyagok: illóolajok, alkaloidok (galipin, cusparin, galipidin, cusparein), keserűanyagok (angoszturin), flavonoidok

Hatások: tonizáló, stimuláns,emésztést serkentő, étvágyjavító, összehúzó, nagy adagban purgációt fokoz

Javasolt: étvágyserkentésre, emésztésjavításra, hasmenés, dysentéria ellen, valamint hánytatásra és a malária fellángolásának megakadályozására

Ellenjavallt: a gyomor-bélrendszer akut és krónikus gyulladásai esetén, valamint váradós ás szoptató kismamák számára

Érdekességek:

  1. Fűszeres illata és jellegzetesen keserű íze miatt a likőriparban használják fel ízesítésre.

Receptek:

  1. étvágyfokozó tea: 5dkg angusztura kérget 2,5dl, 70%-os alkoholban 8 napig áztatok, majd kisajtolom, leszűröm. Napi 1 kk-al fogyasztom.

Kapcsolódó cikkek