Pohánka
Latin név: Fagopyrum aesculentum
Népies név: hajdina, pogánygabona
Angol név: Buckwheat
Növényi tulajdonságok: A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, 0,2-0,6m-re nő, háromélű, fénytelen makkterméseket hordoz. A pusztákon, hitvány talajon is megél.
Hasznos rész: friss, föld feletti herba
Előfordulás: Közép-Ázsia, Európa
Hatóanyagok: rutin-flavonglikozid, flavopirin, többszörösen telítetlen zsírsav, kálium, kalcium, foszfát, B-vitaminok
Hatások: A kapillárisok áteresztőképességét csökkenti, erősíti. Gátolja az ödémaképződést. Csillapítja az orr- és fogínyvérzést.
Javasolt: Vérzéscsillapításra aranyér, visszér esetén, ödéma csökkentésre
Ellenjavallt: nem ismert
FONTOS: napi alkalmazása nem kedvez az ereknek, emelheti a vérnyomást
Homeopátiás alkalmazás: fejfájás ellen, valamint viszketéssel társuló bőr és májbetegségekben adják.
Érdekességek:
- Régen a szegény ember eledele volt, kenyeret is sütöttek belőle.
- Szüret idején a hajdinakását juh-hússal fogyasztották.
- A pogánygabona elnevezést onnan kapta, hogy a tatárjárás idején az ázsiai népek hozták be Európába.
Receptek:
1. tea: 2 teáskanál szárított pohánkahajtást leforrázok 2,5dl vízzel, 10 percig állni hagyom, majd leszűröm. Naponta 5-9 csészével fogyasztok belőle.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.