Keresés befejezése

Kedvenc karácsonyi fűszereink: a puszedlitől a forralt borig

Kedvenc karácsonyi fűszereink: a puszedlitől a forralt borig

Nincs karácsonyi hangulat fűszerillat nélkül. Gondoljunk a fahéjra, szegfűszegre, narancsra, kardamomra. Jellegzetes illatuk, aromájuk mellett számos jótékony hatást is kifejtenek. 

Fahéj

A fahéjat a trópusi övezetekben termesztik, leginkább a Fülöp-szigeteken, Nyugat Indiában. Minden második évben a földfelszín magasságában kivágják, kérgét lehántják, majd kiszárítják. A kéreg belső részét alkalmazzák.

Nem csak az ókori Kínában, hanem az indiai ájurvéda gyógyításban ismerték, majd Egyiptomban a balzsamozás fontos komponenseként alkalmazták. Izraelben, Görögországban, Rómában az ételek fűszerezése mellett parfümként és étvágygerjesztőként tartották számon. A 17. századi Európában fűszernövényként terjedt el. Amerikában a 19. században a gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés, vastagbélgörcs és a méh betegségeinek kezelésére is adták.

A fahéj számos termék alapanyagaként is fellelhető. Fogkrémek, szájvizek, parfümök, szappanok, rúzsok, rágógumik, köhögéscsillapító szirupok, orrspray-k, sőt még a kóla is hordozza.

Szegfűszeg

Az ókori kínai medicina is említést tesz róla. Európában arab kereskedők által vált ismertté. A középkori kolostorkertekben a fertőzések kezelésére, a fogak, felső légutak gyulladásaira ajánlották.  Serkentő, szélhajtó, nyákoldó, fájdalomcsillapító tulajdonságai mellett nemi vágyat serkentő hatása sem elhanyagolható. A szegfűszeget fahéjjal együtt a forralt bor ízesítésére alkalmazzák.

Kardamom

A gyömbérfélék családjába tartozó kardamom India, Ceylon és Sri-Lanka trópusi területein őshonos. Limonén és cineol illóolaj tartalma számottevő. Jellegzetes illata és aromája mellett serkentő, nyákoldó, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja antiszeptikus hatásokat tudhat magáénak.

Citrus gyümölcsök (narancs, mandarin, citrom, grapefruit)

A rutaceae családba tartozó citrusfélék széles táborára (mandarinra, narancsra, citromra, tangerinre, grapefruitra) jellemző, hogy héjuk magas limonén nevű illóolaj tartalommal büszkélkedhet. A szintén rutafélék közé tartozó keserű narancsra (bergamott) jellemző a magas linaool tartalom. Közös jellemzőjük, hogy széles spektrumban képesek a baktériumok és más kórokozók közömbösítésére.


Kapcsolódó cikkek