Keresés befejezése

Tisztítókúra a tavaszi megújulás jegyében

Tisztítókúra a tavaszi megújulás jegyében

Az évszakváltások idejében, különösen tavasszal sokakban felmerülhet a kérdés: hogyan tudnék feltöltődni, megújulni a hosszú téli időszak után? Az alábbiakban felvázoljuk a tavaszi megújulás módszereit, a tisztítókúrák legfőbb ismérveit, céljait, összetevőit. 

 

A tisztítókúra legfőbb célja a szervezet méregtelenítő folyamatainak felgyorsítása, az immunrendszer megerősítése, az erőtartalékok megújítása. Másodlagos célja a testtömeg csökkentés. Az Amerikai Böjtközpont a következőkkel írja le a tisztítókúrák előnyeit:

- Növelik a szellemi és fizikai frissességet

- Javítják az energiafelhasználást

- Segítik a természetes méregtelenítő folyamatokat

- Segítenek megszabadulni a súlyfeleslegtől

- Segítenek józanabban gondolkodni

 

A tisztítókúrák eredete az ókorba vezethető vissza. Az indiai ájurvéda orvoslás azóta is alkalmazza. Sajátos kúrájának elnevezése a „pancskarma”, amely öt eljárást foglal magába: orr- és arcüreg tisztítást, hánytatást, bélpasszázs gyorsítást, táplálást (beöntés) és speciális táplálkozást. Emellett az alapos, kúraszerűen (3-6 héten át) végzett módszer mellett Indiában napjainkban is alkalmazott eljárás az ú.n. Shanka Praksalana, amely a gyomor-bélrendszer tisztítását tűzi ki célul (Singh, Jaiswal, & Maurya, 1988). A módszer két alappillére a sós (36C0, 1% sótartalmú) víz fogyasztása és öt speciális jóga testhelyzet ismételgetése 6 alkalommal. A vízivást és ászana gyakorlást addig folytatják, amíg a széklet víztisztává nem válik (általában 12 ciklus után következik be). A program után csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak, és néhány napig mellőzik a húsféléket, tejtermékeket, tojást, valamint a gyümölcslevet, szódát, alkoholt.  

Természetesen nem csak Indiában, hanem Európában is bevált gyógyító eljárás a méregtelenítés. Az ókorban Hippokratész, később a középkorban Hildegard von Bingen, bencés apátnő és Paracelsus, majd az újkorban Buchinger, Mayr, Hay, Schrott, Breuss és Gerson alkalmazta, különösen gyógyító céllal. Gerson az első három hónapban óva intette pácienseit az állati eredetű élelmiszerek, ételek bevitelétől. Néhány fontos szabályt is megfogalmazott, melyek között az alábbiak szerepeltek:

- Az elfogyasztott ételeknek fele legyen zöldségféle és gyümölcs, nyers formában

- A salátákhoz csírákat célszerű keverni

- Salátaöntetként mézet, almaecetet, hidegen sajtolt olajat adjunk

- A zöldségeket a lehető legkevesebb vízben főzzük meg

- Mellőzzük a sót, borsot, csípős fűszereket

- A cukrot, édességeket teljesen hagyjuk el

- Kerüljük a finomított gabonaféléket

- Minden főétkezéshez fogyasszunk frissen préselt répa-almalevet

- Ne használjunk alumíniumedényt

 

A fent említett tisztítókúrákkal kapcsolatos tudományos eredmények csekélyek, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak a betegségek megelőzésében, hanem a kezelésben (különösen a krónikus gyulladások, pl. rheumatoid artritisz, SLE, asztma, májbetegségek, anyagcserebetegségek, IBS, szorongásos kórképek esetében) is hatékonyak lehetnek.
 

Tavaszi megújulás


A tisztítókúráknak napjainkban is széles a tárháza. A sokféle módszer többek közt abban hasonlít egymásra, hogy gyógynövények főzeteit alkalmazza a méregtelenítés segítésére. Számos gyógynövény alkalmazható, közöttük a máriatövis emelhető ki, melynek gyógyító tulajdonságait az ókori görögök is ismerték (Abenavoli, Capasso, Milic, & Capasso, 2010). Különösen a máj betegségeinek kezelésére alkalmazták, később vált ismertté tejelválasztást és epekiválasztást fokozó, gombamérgezést (Amanita phallides) gyógyító, immunerősítő hatása. Szerteágazó hatásai jótékony vegyületeinek köszönhető, melyek közül kiemelendők flavonoid vegyületei, szitoszterolja, szilimarin, szilibin, szilikrisztin, szilidianin, triterpén acetát, fumarát, kvercetin. Szilimarin vegyületének köszönhető gyulladásgátló, érújraképződést gátló antimetasztatikus hatása. A máriatövismag májra, illetve a szervezetünk többi sejtjére is kedvezően hat, ezáltal segítheti a regenerálódást, megújulást.

 

Milyen módszerrel, étkezéssel, folyadékbevitellel segíthetjük szervezetünk megújulását, tisztítását?

 

- Egyénre szabottan, életvitelünkbe beilleszthető módszert kell választani. Minden apró változtatás is segíthet. Ha megtehetjük, a város zakatolásától távoli helyre vonuljunk el egy hétre és teremtsünk magunknak természetközeli körülményeket.

- Egyszerre keveset együnk és törekedjünk az egyszerű, de friss és tiszta élelmiszerek, ízek bevitelére.

- Élvezzük az étkezést. Olyan ételt ne fogyasszunk, aminek ízét ki nem állhatjuk.

- Törekedjünk a bőséges folyadékfogyasztásra, naponta legalább 2-3 liter, langyos víz kortyolására.

- Bélpasszázs gyorsításához kíméletes hashajtást válasszunk (pl. glaubersós víz).

- Amennyiben három napnál hosszabb tisztítókúrát tervezünk, biztosítsuk a folyamatos orvosi kontrollt és a kúra előtt keressük fel háziorvosunkat. Különösen a vese és epekő kizárása fontos.

- Fogyasszunk méregtelenítést serkentő gyógynövényt, pl. máriatövis magot.

 

 Irodalom:

Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytotherapy Research, 24(10), 1423–1432. https://doi.org/10.1002/ptr.3207

Singh, S. N., Jaiswal, V., & Maurya, S. P. (1988). „Shankha prakshalana” (gastrointestinal lavage) in health and disease. Ancient Science of Life, 7(3–4), 157–163.