Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Teafa

A teafa elnevezés nem egyidős annak hatásaival. Ugyanis Cook kapitány, brit felfedezőnek és legénységének köszönhető, akik először csak teakészítésre használták az 1700-as évek végén. Gyógyhatásait sokáig kizárólag csak az ausztrál őslakosok ismerték.  Az 1920-as években egy ausztrál kémikus, Arthur Penfold kutatásai bizonyították antiszeptikus tulajdonságait. A II. Világháború alatt a katonai egységeket kiszolgáló elsősegélycsomagjában is szerepelt. Az 1960-as években vált ismét keresetté és népszerűsége átjutott az amerikai kontinensre is. Kaliforniában is meghonosodott.

A teafa, latinul Melaleuca alternifolia számos aktív hatóanyag komponens birtokosa, amelyek közül a terpénvegyületek ( pl. 1,8-cineol, gamma-terpinen) emelkednek ki. Fertőtlenítő hatása mellett kellemes aromával rendelkezik.

Kiemelkedik baktériumellenes tulajdonsága, amely különösen a legyengült immunrendszer talaján, valamint nyílt sérülések, sebek környékén megtelepedő meticillin rezisztens Staphylococcus aureus baktériummal szembeni védelemben nyilvánul meg. Mivel a baktérium a piszkos kézen előszeretettel telepszik meg, így a teafa összetevőit kézmosó szappanokban is megtalálhatjuk.

Egy 2002-ben publikált vizsgálat eredményei arról számolnak be, hogy az ortopédiai fertőzések, valamint a herpes simplex fertőzés kezelésében is szerepet játszhat. Emellett a teafa hatóanyagai köptető hatással is leírhatók, ezért hatékonyak a mellkas és torok fertőzéseinek kezelésében, a hurutok oldásában is. Emellett a fülfájdalom, fogíny és hólyaggyulladás esetében is segíthet.

A légutak gyógyításához inhalációként alkalmazható: forrásban lévő vízbe 5 csepp teafa illóolajat kell cseppenteni és annak gőzét belélegezni. A fogíny és torok betegségét gargalizálással lehet orvosolni: egy pohár meleg vízbe 6 csepp teafa olajat kell cseppenteni.

A bőr fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas. Nem csak a pattanások, égések, csípések, rüh, hanem a napégés is kezelhető általa. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is kiemelkedő, különösen az ekcéma, köszvény, ízületi gyulladások, aranyeres csomók kezelésének esetében.

Azonban nem csak gyulladást csökkent, hanem a fájdalmakat is enyhíti elsősorban az ízületek és az ú.n. karpális csatorna szindróma tekintetében.

A teafa olaj kiemelkedik a lábon, körmök területén, hajlatokban megtelepedő gombás fertőzésekkel – különösen a candida albicans-szal - szembeni védelemben is.

Feltehetjük a kérdést hogy vajon a teafa összetevőit alkalmazhatjuk-e megelőzésre is. Nos, a válasz természetesen igen, hiszen immunerősítő tulajdonságai révén megóvhatjuk magunkat az akut fertőzésektől. Emellett a krónikus fáradtság szindróma tüneteit is enyhíthetjük. Mindehhez elég hetente egy alkalommal masszázs során a bőrbe dörzsölni vagy párologtatóba tenni. A személyi higiénét nagyszerűen ki tudja egészíteni a teafa olajat tartalmazó fogkrémek, krémek, szappanok, samponok alkalmazása.