Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Lícium

Latin név: Lycium barbarum

Népies név: goji bogyó, ördögcérna

Angol név: Wolfberry

Növényi tulajdonságok: a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Élénkpiros, mazsolára emlékeztető bogyós termésű, tövises ágú cserje, amely 1-3m-re nő.

Hasznos rész: a virágzó növény és termése

Előfordulás: Kína (őshonos), Európa

Hatóanyagok: a termésben flavonoidok, szteroidszaponinok, vitaszteroidok, vitaminok (B-vitaminok, béta-karotin, zeaxantin, C-, E-vitamin), nyomelemek, aminosavak, szeszkvitepén, ciperon, fizalin, betain, béta-szitoszterol, szolavetinon

Hatások: fungicid, baktericid hatást fejt ki, fokozza az immunvédelmet, amely magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Nyugtat, javítja a memóriát. A májat és a DNS-st is védelmezi a különböző károsító ágensekkel szemben. Csökkenti a vérnyomást, befolyásolja a menstruációs ciklust, a lép aktivitását fokozza, javítja a látást

Javasolt: gombás és bakteriális fertőzések kiegészítő terápiájára, magas vérnyomás esetén, valamint az immunvédelem fokozására. Stressz ellen és memóriajavításra is hatékony. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére és gyulladáscsökkentésre is alkalmazzák.

Ellenjavallt: nem ismert

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző, a kínai medicina alkalmazza

Érdekességek:

1.         „Ha otthonodtól ezer mérföldre indulsz, ne egyél líciumot”- tartja a kínai mondás, az erős potencianövelő hatás miatt.