Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Len (lenmag)

Latin név: Linum usitatissinum

Népies név: házi len

Angol név: Flax(seed)

Növényi tulajdonságok: A len a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik, 0,3-1,5 m-re nő, csupasz, szálas levelű növény. Magja 3-4mm átmérőjű, gömbölyű, fényes, barna színű.

Hasznos rész: friss vagy szárított magja

Előfordulás: mediterrán vidékekről származik, szerte a világon megtalálható

Kémiai tulajdonság: Bővelkedik n-3 zsírsavban.

Hatóanyagok: zsírsavak (linolsav, n-3 zsírsav), nyálkaanyagok (cellulóz, poliszacharidok)

Hatások: nyálkaanyag tartalmánál fogva a béltartalmat megduzzasztja és fokozza a bélperisztaltikát, ezáltal enyhe hashajtást fejt ki. A vastagbelet, tüdőt és a „vata” tulajdonságokat erősíti.

Javasolt: az emésztőrendszeri gyulladások, légúti, ill. húgy-ivarszervi hurutok csökkentésére, valamint bőrbetegségek (furunkulus, fekély) kezelésére külsőleg.

Ellenjavallt: bélelzáródás, ill. tápcsatorna beszűkülés esetén

FONTOS: A lenmag elfogyasztásához bőséges folyadékra van szükség, mivel a lenmag rengeteg folyadékot köt meg a belekben. Csak a friss lisztet, magot szabad felhasználni, mert olaja gyorsan avasodik.

Homeopátiás alkalmazás: szénanátha és vizelési inger kezelésére

Érdekességek:

  1. A len rostjaiból sebészeti varratanyagot állítanak elő.
  2. A lenolajat sokáig ipari célokra alkalmazták, leginkább linóleum és festékanyag komponensként, mivel olaja igen gyorsan szárad.

Receptek:

1.         Borogatás: vese, ill. hólyagbetegség esetén 50g összetört lenmagot vászonzacskóba helyezek, 10 percig forró vízben áztatom, majd kinyomkodom, és nagyon melegen teszem az érintett testrészre.