Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Komló-körkép

A komló – latinul Humulus lupulus – szerte a világon megtalálható, Észak-Amerikában és Európában őshonos. Jellegzetes sárga virággal, sötétzöld levelekkel pompázik, amelynek betakarítására ősszel kerül sor.

A komlót az ókori herbalisták a pestis elhárítására alkalmazták. Az észak-amerikai népcsoportok nem csak nyugtató, alvást segítő hatását ismerték, hanem fogfájdalom kezelésére és emésztésserkentésre is adták. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1800-as évek végére a komló szedatívumként és emésztést serkető szerként történő alkalmazása a mindennapos rutin rész volt. Napjainkban Európa-szerte ajánlott gyógynövény hármas hatása, vagyis a nyugtató, emésztést serkentő és antibiotikus effektusai miatt.

Ahogyan a levendulát, úgy a komló kivonatot is párnára csöppentik, amellyel az elalvást tudják elősegíteni. Feltehetjük a kérdést, hogy minek köszönhető az erőteljes szedatív hatás? Nos, egy 1978-ban publikált tudományos vizsgálat eredményei szerint számos hatóanyag együttese tehető felelőssé a szorongásoldásért. Növénytani besorolása szerint a marihuánával találjuk egy csoportban.

Az emésztésjavító hatás a kínai és az észak-amerikai népi gyógyításban is szerepet kapott. Hasi görcsök kezelésére, gyomorsav szekréció fokozására, étvágyjavításra adták. Az eltelt többezer év óta tudományos bizonyítást nyert a komló jótékony emésztést befolyásoló effektusa.

A kínai tradicionális gyógyítók a tuberkulózis kezelésére is alkalmazták antibiotikus tulajdonsága miatt. A Staphyllococcus aureus, Bacillus subtilis, valamint számos gombafaj szaporodását képes gátolni, az Echerichia coli baktériumra azonban nem fejt ki gátló hatást.

Egy 1999-ben publikált közlemény eredményei feltételezik a komló bizonyos daganatos betegségek – különösen az ovárium karcinoma - kezelésében kifejtett szerepét. A kemopreventív hatások vizsgálata azonban még nem zárult le.