Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Kömény

Latin név: Carum carvi

Népies név: keménymag, konyhakömény

Angol név: Caraway

Növényi tulajdonságok: Az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik, 30-100cm-re nő. Ernyős virágai fehérek, rózsaszínűek. Hegyi réteken, legelőkön található meg.

Hasznos rész: szárított, érett termései

Előfordulás: Európa, Ázsia, Észak-Afrika

Hatóanyagok: Illóolaja (karvon, limonén és más terpének)

Hatások: emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó, antibakteriális, tejelválasztást fokozó

 

Javallat: puffadás, emésztési zavar, epehólyag görcs, gyomorgörcs esetében, valamint tejelválasztás-serkentésre, kellemetlen szájszag megszüntetésére, reumás fájdalmak csökkentésére

Ellenjavallt: nem ismert

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző

Felhasználás: bedörzsőlő szerekben, szájvizekben, italokban, ételekben, nyersen rágva

Érdekességek:

  1. Pálinkát és likőrt is főznek belőle.
  2. A „k-betűs” zöldségételek (kukorica, káposzta, kel, karalábé, karfiol, stb.) emészthetőségét segíti.
  3. Macskagyökérrel, kamillavirággal, borsmentával együtt jótékony hatása felerősödik.
  4. A mesterséges állati tápszerek is tartalmazzák.

Receptek:

1.         tea: 2 teáskanál köményt mozsárban összetörök, majd 2,5dl vízzel forrázom le. 10 percig állni hagyom, majd leszűrve fogyasztom napi 1-3 pohárral.