Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Homoktövis

Latin név: Hippophae rhamnoides

Népies név: ezüsttövis, fűztövis, homokfa, lóvakaró fa

Angol név: sea-buckthorn

Növényi tulajdonságok: Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, 2-3m magasra nő. Sárga, narancsvörös terméssel rendelkezik. Rendkívül jól tűri az extrém hőmérsékletet, legyen akár mínusz 43 vagy +40 fok meleg.

Hasznos rész: friss, érett vagy szárított termése

Előfordulás: Európa és Ázsia területén

Hatóanyagok: flavonoidok, karotinoidok, A-, C-, E-, P-vitamin, almasav, cukoralkoholok, béta-szitoszterol, fitoszterol

Hatások: erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, fokozza a bőr rugalmasságát, javítja a szív- és májfunkciót, csökkenti a női változókor (klimax) kellemetlen tüneteit.

Javasolt: égési, fagyási sebek kezelésére, allergia panaszainak enyhítésére, immunerősítésre, a szellemi és fizikai erőnlét fokozására.

Ellenjavallt: nem ismert

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző

Érdekességek:

  1. Íze miatt szibériai ananásznak nevezik.
  2. A homoktövis orvosi értékeiről a Tibeti Medicina tesz először említést i.sz. 8. században, jóllehet már az ókori görögök lovak étrend-kiegészítésére használták, talán innen ered latin elnevezése (Hippophae rhamnoides: „ragyogó ló”).
  3. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (142-330 mg/100g), amely szinte vetekszik a csipkebogyó értékeivel (200-400mg/100g).
  4. Ázsiában a hideg és hosszú tél alatt egyetlen vitaminforrásként szolgált és még talán szolgál napjainkban is.

 

Receptek:

1.         Tea: A szárított bogyókat egy éjszakára beáztatom, másnap leszűröm, kissé felmelegítem és az egész nap folyamán kortyolgatom.