Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Chilipaprika

A chilipaprika őshazája Dél-Amerika, ahol nem csak fűszerezésre, hanem betegségek kezelésére is alkalmazta a népi gyógyászat. Kapszaicin tartalmánál fogva emésztésserkentésre, fertőzések leküzdésére, herpeszes neuralgia, ill. idegi eredetű fájdalom kezelésére, reumás fájdalomcsillapításra adható. Mindemellett a fogyókúra támogatásában is szerepet játszhat.

Latin név: Capsicum frutescens

Népies név: -

Angol név: Cayenne, Chili Pepper, Hot Pepper, Paprika, Red Pepper, Tabasco Pepper

Növényi tulajdonságok: A paprikafélék (Solanaceae) családjába tartozik, 20-60cm-re nő, jellegzetes csípős ízű fűszer és gyógynövény.

Hasznos rész: termése

Előfordulás: Dél-Amerikában őshonos

Hatóanyagok: kapszanicinoid vegyületek (kapszaicin, hidrokapszaicin, homokapszaicin, dihidrokapszaicin és dihidrohomokapszaicin), flavonoidok, karotinoidok (kapszantin, kapszorubin, karotin, lutein), illóolajak, C-vitamin

Hatások: gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, emésztésserkentő, külsőleg „counter-irritáns” (a felszíni szövetréteget irritálja, azonban a mélyebb rétegekben csökkenti a szövetirritációt), étvágycsökkentő, keringést és hőtermelést fokozó, véralvadásgátló

Javasolt: fogyókúra kiegészítésre, reumás fájdalomcsillapításra (külsőleg), herpeszes neuralgia, diabeteses neuropátia, migrén és más idegfájdalmak kezelésére, emésztésserkentésre

Ellenjavallt: várandósság, szoptatás alatt, valamint számos gyógyszer (véralvadásgátlók, kokain származékok, vérnyomáscsökkentők, teofillin származékok

FONTOS: túladagolása belsőleg és külsőleg is nagyfokú irritációt okozhat

Homeopátiás alkalmazás: szájüreg, garat, gyomor-bélrendszer, húgyutak gyulladáscsökkentésére

Kapcsolódó cikkek