Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Tamarind

Latin név: Tamarindus indica

Népies név: nincs

Angol név: Tamarind

Növényi tulajdonságok: a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó tamarind fa, akár 30m – re is megnő. Termése jellegzetes, mint a zöldborsószemek, úgy helyezkednek el egy lapos, barna hüvelyben.

Hasznos rész: termése, levele

Előfordulás: Afrika: Szudán, Kamerun, Tanzánia, Nigéria (őshonos), trópusokon világszerte, India a világ legnagyobb tamarind exportőre

Hatóanyagok: szeszkviterpének, szaponinok, tanninok, alkaloidok, flobataminok

Hatások: antibakteriális (tífusz, paratífusz, staphylococcus fertőzés ellen), laxatív, koleszterinszint csökkentő, vércukorszint stabilizáló

Javasolt: bakteriális fertőzések prevenciójára és kezelésére, emésztési panaszokra, szív-érrendszeri betegségek megelőzésére, nagy dózisban hashajtásra

Ellenjavallt: nem ismert

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző

Érdekességek:

  1. A magokat az indiai konyha előszeretettel alkalmazza mártások, fűszerek alkotórészeként.
  2. Arab nyelven indiai datolyának mondják (Tamr hindi)
  3. A nyugati konyhaművészetben is alkalmazzák a Worchestershire szósz alkotóelemeként

Receptek:

1.         Tamarindlé: A tamarind gyümölcsének pépes belső részét 2dl forró vízben 5 percig áztatom. Különösen nagy melegben hűsít, frissít