Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Szója

Latin név: Glycine soya

Népies név: nincs

Angol név: soy

Növényi tulajdonságok: Pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó hüvelyes növény.

Hasznos rész: bab, olaj

Előfordulás: USA, Brazília, Argentína, Kína (őshonos), India, Paraguay, Kanada, Bolívia, valamint szerte a világon

Hatóanyagok: lecithin, E-vitamin, foszfatidil-kolin, inozitol, szfingolipidek, n-3 zsírsavak, izoflavonok (genistein, daidzenin = fitoösztrogének), fitátok, flavonoidok

Hatások: A vastagbélrák kialakulásának rizikóját csökkenti (a szfingolipid tartalomnak köszönhetően), gyulladáscsökkentő, idegnyugtató, vízhajtó, fiatalító, sejtregeneráló hatású. Csökkenti a női változókori kellemetlen tüneteket, valamint a fáradtságérzést.

Javasolt: Roborálásra, regenerálásra, fáradtságérzet csökkentésre, női változókori panaszok enyhítésére, fehérjepótlásra, húspótlásra vegetáriánus étrendben

Ellenjavallt: nagy dózisban, tartósan

FONTOS: bőrkiütéssel járó allergiás reakciót válthat ki

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző

Érdekességek:

  •  Kínában „Ázsia húsának” tartják népszerűsége miatt.
  • A szójaszósz erjesztett szójababból, búzából vagy árpából készül, cukor, élesztő és só hozzáadásával, amely lehet sűrű állagú, édeskés ízű, vagy könnyebb, sósabb karakterű.