Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Rozmaring

 

Latin név: Rosmarinus officinalis

Népies név: antósfű, rozmarin, boldogasszonyfája

Angol név: Rosemary

Növényi tulajdonságok: Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik, 0,5-2m-re nő, örökzöld, jellegzetes illatú cserje. Dísz-, fűszer és gyógynövényként egyaránt termesztik.

Hasznos rész: friss vagy szárított levele, illóolaja

Előfordulás: A Földközi tenger partvidékén őshonos.

Hatóanyagok: cieol, kámfor, borneol, verbeon, diterpén, keserűanyag, karnozolsav, rozmadiál, triterpénsavak, cseranyagok, flavonoidok

Hatások: fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi-, izom- idegfájdalmakat, antivirális, antibakteriális, antikonvulziv (görcsoldó)

Javasolt: emésztési zavarok, keringési zavarok, epebántalmak, haspuffadás, étvágytalanság kimerültség, ízületi és izomfájdalmak, étvágytalanság esetén, az agyi vérátáramlás fokozására, szellemi kapacitás javítására,menstruációs görcsök és alacsony vérnyomás ellen

Ellenjavallt: várandósoknak és szoptató kismamáknak

Homeopátiás alkalmazás: gyomor-bélrendszer működési zavaraiban

Érdekességek:

1.         Vörös húsok fűszerezésére kiválóan alkalmas. Kakukkfűvel és hagymával harmonizál az íze.

Receptek:

1.         Tea: 1 csapott teáskanál rozmaringlevelet 2,5 dl forrásban lévő vízzel forrázom le, majd néhány percig állni hagyom, majd leszűröm.