Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Pohánka

Latin név: Fagopyrum aesculentum

Népies név: hajdina, pogánygabona

Angol név: Buckwheat

Növényi tulajdonságok: A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, 0,2-0,6m-re nő, háromélű, fénytelen makkterméseket hordoz. A pusztákon, hitvány talajon is megél.

Hasznos rész: friss, föld feletti herba

Előfordulás: Közép-Ázsia, Európa

Hatóanyagok: rutin-flavonglikozid, flavopirin, többszörösen telítetlen zsírsav, kálium, kalcium, foszfát, B-vitaminok

Hatások: A kapillárisok áteresztőképességét csökkenti, erősíti. Gátolja az ödémaképződést. Csillapítja az orr- és fogínyvérzést.

Javasolt: Vérzéscsillapításra aranyér, visszér esetén, ödéma csökkentésre

Ellenjavallt: nem ismert

FONTOS: napi alkalmazása nem kedvez az ereknek, emelheti a vérnyomást

Homeopátiás alkalmazás: fejfájás ellen, valamint viszketéssel társuló bőr és májbetegségekben adják.

Érdekességek:

  1. Régen a szegény ember eledele volt, kenyeret is sütöttek belőle.
  2. Szüret idején a hajdinakását juh-hússal fogyasztották.
  3. A pogánygabona elnevezést onnan kapta, hogy a tatárjárás idején az ázsiai népek hozták be Európába.

 

Receptek:

1.         tea: 2 teáskanál szárított pohánkahajtást leforrázok 2,5dl vízzel, 10 percig állni hagyom, majd leszűröm. Naponta 5-9 csészével fogyasztok belőle.