Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Medvehagyma

Latin név: Allium ursinum

 

Népies név: erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, cigányhagyma, poszhagyma, kígyóhagyna 

 

Angol név: ramsons,bear’s garlic, wild garlic 

 

Növényi tulajdonságok: A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik, 20-50cm magasra nő, többnyire két, hosszú nyelű, széles, lándzsás alakú tőlevelet fejleszt. Nyirkos lomberdőkben szeret élni.

 

Hasznos rész: zöld részei, hagymája 

 

Előfordulás: Európában, Ázsiában őshonos 

 

Kémiai tulajdonság: a hagyma aprítása során – csakúgy, mint a fokhagyma esetében – hagymaolajok (ú.n. dialkil-tioszulfinátok) keletkeznek (pl. allicin), amely diallil- szulfidokká bomlik. Az így keletkezett vegyületek felelősek a jellegzetes hagymaszagért.

Hatóanyagok: S-alkilcisztein szulfoxidok (szerves kénvegyületek)

Hatások: emésztés-serkentés, vérnyomáscsökkentés, koleszterinszint csökkentés

 

 

Javasolt: a magas koleszterinszint és magas vérnyomás megelőzésére, emésztési panaszok enyhítésére, az egészséges bélflóra kialakítására 

 

Ellenjavallt: nem ismert 

 

Homeopátiás alkalmazás: emésztési gyengeség kezelésére

 

Érdekességek:

  1. Fogyasztása után a kellemetlen test és szájszag jelentősen mérséklődik.
  2. A 18. században Nagy Károly kötelezővé tette a medvehagyma termesztését. Nevét a germánok adták, medveerőt tulajdonítottak neki.
  3. 1992-ben az „év gyógynövénye” címet a medvehagyma kapta