Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Máriatövis

A máriatövis gyógyító hatása már az ókorban ismert volt. A középkorban Hildegard von Bingen alkalmazta a mellkasi szúró fájdalmak (tüdő-, ill. mellhártyagyulladás) kezelésére. A 18. század óta alkalmazzák mérgezések kezelésére. A krónikus májbetegségek, májgyulladás legjobb gyógymódja. Nehézfém és gombamérgezések esetén életet menthet.

Latin név: Sylibum mariaum

Népies név: őszbogáncs

Angol név: Mary’s thistle, milk thistle

Növényi tulajdonságok: Egyenes szárú, 1,5-2 m-re növő, karógyökerű növény. Levelei fehérrel márványozottak. Lila virágai fészekvirágzatba alakulnak, amelyeket szúrós pikkelyréteg fed. Könnyen elszaporodik legelőkön, műveletlen területeken.

Hasznos rész: gyökér, levél, mag

Előfordulás: D-Európa, D-Oroszország, É-Afrika, Kis-Ázsia, Közép-Európa

Kémiai tulajdonság: A szilimarin képes megváltoztatni a májsejtek membránszerkezetét, így megakadályozza, hogy a méreganyagok a sejtekbe hatoljanak.

Hatóanyagok: szilimarin, E-vitamin, illóolaj, szitoszterol

Hatások: Tonizáló, vizelethajtó, epehajtó, májvédő.

Javasolt: Máj- és epeutak megbetegedésére. Mérgezések, valamint a hepatitis A-, B-, C-vírusfertőzés prevenciójában és terápiájában is hatékony.

Ellenjavallt: nem ismert

FONTOS: Magja nem mérgező, de fogyasztása körültekintést igényel, ezért szakember tanácsát kell kérni. Erősítheti a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.

Homeopátiás alkalmazás: nincs

Felhasználás: A főzetet naponta két csészével, étkezés előtt kell alkalmazni. A fehérborban áztatott máriatövis gyökér étvágygerjesztő hatású. A zsenge hajtások salátákba keverhetők

Érdekességek:

  • Az ú.n. szignatúratan szerint hasonlót hasonlóval lehet gyógyítani: a máriatövis, mint szúrós növény a test szúrását gyógyítja. Vagyis a szúró fájdalmak kezelésében jár élen.
  • Gyilkos galóca mérgezéskor az intravénás máriatövis kivonat csökkenti leggyorsabban a mérgezés tüneteit

Receptek:

1.         Máriatövis főzet: 1 kanál máriatövis szárított levelét és gyökerét 2,5dl vízben felforralom két-három percen át, majd leszűröm. Naponta két csészével fogyasztom étkezések előtt.