Keresés befejezése

Lenmagolaj

Lenmagolaj

A lenmagolaj eredete kb. 5000 évre nyúlik vissza. Ázsiában, Afrikában és Európában a mindennapos élelmiszerek között szerepelt, de gyógyhatásai miatt is alkalmazták. A lenmag olaját Egyiptomban, már a fáraók korában is előszeretettel használták. Gyógyhatásait azonban az ókori kínaiak jegyezték le először.

 

A lenmag latin neve usitassimum, amelynek jelentése: leghasznosabb. Mindez utal sokféle jótékony felhasználási lehetőségére. Kissé ellentmondásos azonban, hogy a gyógyhatások tudományos bizonyítását csak az 1980-as években kezdték el. Ausztráliában egy alacsony alfa-linolénsav tartalmú lenmag fajtát honosítottak meg, amelyet hatékonyan tudtak alkalmazni főzéshez, sütéshez. Természetesen az így kapott főzőolajok nem voltak alkalmasak gyógykezelésekre.

 

A lenmag ~41% zsírt, ~21% fehérjét és ~28% szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi nem más, mint a diétás rostok széles skálája. Viszonylag magas lignán tartalommal rendelkezik, ezáltal ösztrogén-szerű hatást fejt ki.

 

A lenmagolaj legkedvezőbb tulajdonsága a magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalomban (~73%) rejlik. Azonban a hőkezelést igen rosszul tolerálja, és nagyon gyorsan tud oxidálódni, avasodni. Az így keletkezett hidroperoxidok és aldehidek kellemetlen ízt alakítanak ki, ezáltal a lenmagolaj szinte ehetetlenné válik.

 

Számos zsírsavfélét hordoz, alfa-linolénsavat 40-60%-ban. Emellett linolsavat, olajsavat is magába zár. Ezek a zsírsavak képezik az n-3, n-6 és n-9 családok előanyagait (prekurzorait). Az alfa-linolénsav szervezetünkben bioaktív vegyületekké (EPA és DHA) alakulnak. Az EPA az eikozapentaénsav, a DHA a dokozahexaénsav nemzetközi rövidítése. Közös jellemzőjük, hogy a tengeri herkentyűkben, halakban találhatók meg természetes formában, de szervezetünk is képes előállítani a lenmagolajban található alfa-linolénsavból.

 

Milyen gyógyhatások tulajdoníthatók a lenmagolajnak? Elsősorban a gyulladáscsökkentés, amely a magas alfa-linolénsavból kialakított DHA-nak és EPA-nak köszönhető. A gyulladások kialakulásáért felelős leukotrién, tromboxán és prosztaglandin termelődét képes visszaszorítani. Egy 1996-ban publikált vizsgálat eredményei szerint a 13.7g/ nap alfa-linolénsav 4 héten keresztüli alkalmazásának hatására 30%-kal csökken a TNF-alfa, 31%-kal az IL-1 béta, 29%-kal a tromboxán B2 és 30%-kal a prosztaglandin E2-szint.

 

Kis mennyiségben T-helper limfociták számának emelésével hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Azonban 40ml/nap mennyiségben ellenkező hatást fejt ki, vagyis csökkenti az immunsejtek számát.

 

Az omega-3 zsírsavak szív-érrendszeri betegségek prevenciójában betöltött szerepét számos tudományos vizsgálat eredménye támasztja alá. A trombózis kialakulásának gátlása, a trombociták összecsapzódásának megakadályozásával magyarázható. Emellett az erek falának belső rétegén, az endotélen is képes gyulladásgátló hatást kifejteni. Koleszterinszintet csökkentő, valamint inzulinérzékenységet fokozó tulajdonsága azonban még egyértelműen nem bizonyított.