Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Amerikai ginzeng

Az amerikai ginzenget az őslakos indián törzsek előszeretettel alkalmazták. Különösen szexuális potenciafokozásra, fejfájás láz- és fülfájdalom csillapításra, valamint emésztés-serkentésre adták. Később az 1700-as években az európai hódítók is megismerték és alkalmazni kezdték. Jartoux, francia jezsuita szerzetes Kínában tett látogatása során fedezte fel a ginzeng jótékony, szerteágazó tulajdonságait, amelyről 1714-ben, Nagy Britanniában megjelent közleményében számolt be részletesen. Az amerikai ginzeng hatásainak lejegyzése Lafitau, jezsuita misszionárius nevéhez fűződik, aki a koreai ginzenghez hasonló tulajdonságokat vette górcső alá és mintát küldött Kínába. Ennek köszönhetően indult virágzásnak az amerikai ginzeng kereskdelem, 1718-ban.   

 

Az amerikai ginzeng az árnyékos hegyoldalak erdeiben szeret élni, különösen Kanada és Észak-Amerika keleti régiójában. Azonban túlzott mértékű termesztése jelentősen csökkentette természetes előfordulását, ezért Kentucky, Tennessee, Virginia és Illionis területein veszélyeztetett fajnak számít. Mivel igen érzékeny növény, ezért mesterséges termesztése is nehézségekbe ütközik. Wisconsinban található az amerikai összkészlet 80%-a. Azonban Kanada számít a világ második legnagyobb ginzengtermesztő országának (természetesen Kína előzi meg).

 

Az amerikai ginzenget adaptogénként tartják számon. Vagyis a stresszel szembeni ellenállóképesség fokozásában és az immunrendszer erősítésében vesz részt. Nem toxikus és nem okoz mellékhatásokat. Legfőbb hatásait– csakúgy, mint a koreai ginzeng - triterpén glikozidoknak köszönheti. Közel 30 különféle értékes ginszenozid (szaponin) vegyületet hordoz. A magas ú.n. Rb1 ginzenozid tartalomnak köszönhetően nyugtató hatást fejt ki. Ennek köszönhetően stimuláló, élénkítő hatása jóval enyhébb, mint koreai társáé.   

 

Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy az amerikai ginzeng hatékony immunstimuláns és adaptogén étrend-kiegészítő a nagy stressznek és szellemi teljesítménynek kitett egyének esetében, mivel nem alakít ki túlzott stimulálást, szimpatikus idegrendszeri túlsúlyt. Vagyis jó választásnak bizonyulhat mindazoknak, akiknek relaxációra és emellett állandóan magas szellemi teljesítményre van szükségük. Mivel hűtő karaktert hordoz, ezért a magas-vérnyomás, gyomoridegesség kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet.

 

Gyökerének porított változata, teája, kivonata érhető el a boltokban. Gyömbér és édesgyökér együttes adagolásával a hatások felerősíthetők. Túladagoláskor enyhébb mellékhatásokat vált ki, mint a koreai ginzeng. Szedése várandósoknak, gyermekeknek nem ajánlott.

 

 

Kapcsolódó cikkek