Keresés befejezése

Zöldtea

Zöldtea

Világviszonylatban a legtöbb folyadékot a víz után teából visszük be szervezetünkbe. Rendszeresen pedig minden második ember fogyasztja a Földön. Évente körülbelül 2,5 millió tonna zöld tea kerül felhasználásra. Alkalmazását Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismerték, jóllehet a legkorábbi írásos feljegyzések a 10. századból származnak.

A zöld tea nem más, mint a Camellia sinensis nevű növény levele. Az oolong és fekete teát szintén ugyanebből a növényből nyerik, azonban különféle oxidációs eljárásoknak vetik alá a levelet. Mindközül a zöld tea tartalmazza a legtöbb értékes polifenol vegyületet, így a legerősebb antioxidáns hatást tudhatja magáénak. A daganatos betegségek és az érelmeszesedés megelőzésében is részt vesz.

A teafa képes 9-12 m magasra nőni, azonban nemesített változata maximum 1,2 m-es cserje. Kínában, Argentínában, Japánban, Indiában, Kenyában, Malawi-ban, Sri Lankán, Törökországban, Pakisztánban, Bangladesh-ben és Tanzániában lelhető fel. A meleg, páradús, magaslati körülményeket szereti. Leveleinek polifenoltartalma akkor a legnagyobb, ha a fa elérte a 3-4 éves kort. Leszedését követően mihamarabb elkezdik párolását vagy sütését, majd összetekerik és kiszárítják. 

A zöld tea polifenol vegyületei erős antioxidáns, sejtvédő hatásúak. A teafogyatást vizsgáló klinikai vizsgálatok eredményei alapján rendszeres, napi három csésze tea elfogyasztása számos daganatos betegségtípus prevenciójában jelentős szereppel bír. A szájban lévő tumor-elősejtek zöld-, ill. fekete tea adás hatására –a vizsgálati eredmények szerint- 38%-ban visszafejlődnek.

A szív-érrendszeri panaszok megelőzésében, szelíd gyógymódjában, koleszterin-kontrollban is szerepet játszik. Egy holland vizsgálat eredményei szerint, a hosszú időn át, rendszeresen fogyasztott zöld tea flavonoid hatóanyagainak köszönhetően óvja az érfalak épségét. Egy másik vizsgálat szerint a zöld tea extraktum a károsító UV sugaraktól is megvédi a bőrt. Emellett energizál és gyorsítja a zsírsavak lebontását.

Mivel fluoridot és alumíniumot is hordoz, ezért hatékony a fogszuvasodás és az ínysorvadás, ínygyulladás elleni küzdelemben. Antibakteriális hatása révén megsemmisíti az E-Coli és streptococcus baktériumok szájban élő fajtáit, így a kellemetlen szájszag (halitosis) kezelésére is alkalmas. A gyomor-bélrendszeri panaszok, hányinger és hasmenés, valamint a sérülések, fertőzések esetén is segítségünkre van.

Mivel a zöld tea jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz, ezért túlzott fogyasztása kézremegéshez, alvászavarhoz, szapora szívveréshez, izgatottsághoz, étvágycsökkenéshez vezet. Ezért célszerű a koffeinbevitelt maximum napi 300mg-ban limitálni, amely 4-5 dl teának felel meg.