Keresés befejezése

Szelén hatása

Szelén hatása

A Szelén


A szelén a periódusos rendszerben található, nem fémes elem, amely 34 atommal rendelkezik, kémiai jele Se. Szervetlen formában nátrium-szelenitként található meg a természetben, Szerves vegyülete a szeleno-metionin.

Kevesebb, mint 1 mg mennyiségben található meg az emberi testben, ezért nyomelemnek tekinthető, ellentétben például a foszforral, sóval vagy kalciummal, amelyek az ásványi anyagok között szerepelnek. 
 

Melyik szervünk hordozza a szelént? 

Legnagyobb mennyiségben a máj, vese és hasnyálmirigy, de a herék is tartalmazzák. 


Szelén mire jó?

A komplementer medicinában az aszthma bronchiale, pattanásos bőr, férfi meddőség, ínhüvelygyulladás kezelésére alkalmazzák. Az 1960-as évek óta a korpásodás elleni samponok fő komponense. A testápoló krémekben is megtalálható, mivel gátolja a szőrtüszőgyulladást, és az enyhe fokú gombás bőrfertőzés kezelésben is segítségre van. Kénvegyülete a szelén-szulfid, amely hatékony antibakteriális és gombaellenes effektust vált ki.   

A táplálék szelén-tartalmát a termőföld szelénkoncentrációja határozza meg, amely igen széles skálán mozog és még egy országon belül is területenként változhat. A szelénnek csak igen kis hányada tud felszívódni a táplálékból. Emellett viszonylag magas mennyiségben ürül a vizelettel és széklettel. 
 

Mely ételekben, élelmiszerekben lelhető fel?

A búzacsírában, búzakorpában, algában, brazil dióban, brokkoliban, vöröshagymában, fokhagymában, gombában található legnagyobb mennyiségben, de az ivóvíz, tehéntej is hordozza. Azonban az anyatej tekinthető leggazdagabb forrásának. 

A szelénhiány nem okoz jól megkülönböztethető tüneteket, azonban számos kutatás eredménye valószínűsíti, hogy az ú.n. Keshan-betegség (szívet érintő elváltozás) kialakulásának hátterében a szelénhiány áll. A szelén túladagolás napi 2mg beviteltől jöhet létre. Tünetei igen szerteágazóak lehetnek és leginkább a magas szeléntartalmú termőföldek területein alakul ki. Szív, szem, izombántalmakat okozhat. Emellett hosszú idejű bevitele fogszuvasodáshoz vezet, mivel a fluorral lép kölcsönhatásba és meggátolja azok fogvédő hatását. A szelénmérgezés számos egyéb tünetet produkálhat, mint például fémes érzést a szájban, fáradtságot, hányingert, hajhullást, lázat is. 
 

Szelén hatása

A szelén felgyorsítja a zsíranyagcserét és az E-vitaminnal együtt antioxidáns hatást fejt ki. Vagyis a károsító szabadgyökökkel szemben védelmezi sejtjeinket. Kutatási eredmények valószínűsítik, hogy a szervezet alacsony szeléntartalma fokozza a szívinfarktus kialakulásának rizikóját, valamint enyhíti az anginás fájdalmakat. Emellett védi az ereket a meszesedési folyamatokkal szemben.  

A szív-és érrendszer egészsége mellett szerepet játszik testünk megannyi sejtjének védelmében. Emellett a fogíny épségében is szerepet kap. Számos autoimmun betegség (pl. reumatoid arthritis, lupus, stb.) kezelésének is hatékony kiegészítője, különösen E-vitamin jelenlétében. Az időskorban jelentkező ízületi deformitás (arthrózis) talaján kialakuló gyulladás és fájdalom enyhítésében is szerepet játszik.

C-vitamin társaságában azonban nem célszerű alkalmazni, mivel a C-vitamin meghiúsítja a szelén belekből történő felszívódását. 

Összefoglalva, a szelén egy létfontosságú nyomelem, melynek pótlásáról nap, mint nap gondoskodnunk kell. Szükség van a változatos étkezésre, hiszen a sokféle élelmiszerben is fellelhető (búzacsírában, gombában, brokkoliban, fokhagymában), viszonylag alacsony mennyiségben. A sejtek védelmében jár élen. 


Kapcsolódó termékek