Keresés befejezése

Shiitake

Shiitake

A shiitake latin neve Lentinus edodes, ismerete Távol Keleten több mint 2000 évre tekint vissza. Tulajdonképpen a vargánya gombához hasonló alakot ölt, két formája különböztethető meg, a koshin és a dunkó. Korhadt fák törzsén szeret élni. Mivel íze zamatos, ezért napjainkban már szerte a világon termesztik és ismerik. Japánban azonban nem elsősorban kellemes íze miatt kedvelik, hanem jótékony hatásai miatt, ahol igazi életelixírként tartják számon. A shiitake termesztéséről már a Ming Dinasztia korából (1368-1644) maradtak fenn írásos bizonyítékok. Kínában gyógynövényként tartják számon.

 

A shiitake gomba aminosavak széles spektrumát, ezen kívül vasat, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-és D2-vitamint hordoz. Fontos összetett szénhidrátkomponenseket is tárol, mint pl. az 1,3 béta-glükánt, emitanint és a lentinánt. Eritadenin alkaloidja szintén lényeges gyógyhatásokkal rendelkezik. Általános alkalmazása a következő  kórképek kiegészítő terápiájában ajánlható:

 

  • Nátha, influenza
  • Fejfájás
  • Szexuális funkciózavarok
  • Székrekedés
  • Aranyér
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Köszvény
  • Kanyaró

 

Jelenleg a shiitake immunerősítő hatását tartják evidenciában. Emellett antibakteriális és antivirális, valamint lehetséges tumorsejt-ölő tulajdonságait is számos tudományos kutatás vizsgálja. Különösen a lentinan-nevű poliszacharid váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, amelynek effektivitását először 1998-ban tették közzé Amerikában. Az eredmények szerint az AIDS kiegészítő terápiájaként alkalmazott shiitake a gyógyszeres kezelés hatását kiemelve képes a CD4 sejtek számát tartósan növelni.

 

A shiitake több mint 50 féle enzimet is hordoz, mint pl. a pepszint és tripszint, amelyek segítik a fehérjék emésztését. Emellett az aszparaginsav a gyermekkori leukémia kezelésében játszik szerepet. Az eritadenin, lentinacin csökkenti a szérum koleszterin szintet, amely 2002 óta tudományos bizonyítást nyert.

 

A shiitake gomba népszerűsége az 1980-as évek óta töretlenül nő. Nem csak Amerikában, hanem hazánkban is beszerezhető. Elkészítési módja megegyezhet a csiperkegombáéval. A szárított formából leves, pörkölt, mártás készíthető. Az ajánlások 1-2kiskanál szárított shiitake gombát irányoznak elő naponta.

 

Mellékhatása gyakorlatilag nincs, csak abban az esetben alakulhat ki hasmenés, ha tartósan nagy dózisban fogyasztjuk. A HIV fertőzés kezelésére alkalmazott didanosine nevű gyógyszer hatását felerősíti. Vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt kölcsönhatásba léphet a vérnyomásra szedett gyógyszerekkel, ezért ekkor fogyasztása körültekintést és folyamatos vérnyomás-kontrollt igényel.