Keresés befejezése

Savképződés, savasodás….mit is jelentenek?

Savképződés, savasodás….mit is jelentenek?

Az emberi szervezet csodálatos gépezet, amely képes tápanyagokból (fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból) energiát (ATP-t) termelni. A tápanyagok lebomlása során rendkívül sokrétű anyagcsere folyamat indul el, amelyekben a hormonok, enzimek karmesterként viselkednek. Az energia előállítása során széndioxid és víz keletkezik. A széndioxid egy részét kilélegezzük, másik része vízzel lép reakcióba és szénsav keletkezik belőle.

Miből alakulhatnak ki a savak?

Természetesen a szénsav mellett más savak is képződnek külső és belső hatásokra. Például az elfogyasztott húsból húgysav, a kávéból, teából csersav, az édességekből ecetsav, a parajból, kakaóból oxálsav, a pácolt húsból, sajtokból salétromsav, a sertéshúsból kénsav. Természetesen nem csak az elfogyasztott ételek hatásra, hanem számos környezeti tényező eredményeként is képződhetnek savak a szervezetben. Például a dohányzásból nikotin, a stresszből, szorongásból sósav, a fájdalomcsillapítókból acetilszalicilsav, izommunka hatására tejsav keletkezik.

Puffer rendszerek: savközömbösítők

A savakat szervezetünk képes közömbösíteni speciális, ú.n. puffer rendszerek segítségével. A vérben, tüdőben, vesében működnek közre és a vér pH-értékét állandó szinten tartják. Hatásukra a sav felhalmozódás (vagyis a vér pH- csökkenése) átmeneti, mivel a kompenzáló mechanizmusok nem sok idő elteltével helyreállítják az egyensúlyt. Számos betegség fennálltakor azonban a savak közömbösítése nehezen, vagy egyáltalán nem valósítható meg gyógyszer, ill. megfelelő kezelés nélkül.

Mi a pH?

A pH nem más, mint a hidrogénion-kitevő latin rövidítése. Kémiai fogalom, amely az oldat savasságát, ill. lúgosságát – azaz kémhatását - mutatja meg. A vér pH-ja normál körülmények között 7,4. Ha 7,35 alá csökken, acidózisról, ha 7,45 felé emelkedik, alkalózisról beszélünk. A különböző testfolyadékok pH-ja eltér egymástól. A nyál pH-ja 6 -7 közötti, a hasnyálmirigynedvé 8-8,3. Az epe pH-ja 7,8, a gyomornedvé 1-3, míg a vizeleté 4,5 és 8 közötti.

Az acidózis okai

A sav-bázis egyensúly eltolódás korai szakaszában a vér pH-meghatározással nem állapítható meg. Ismerni és monitorozni kell a vizelet és a nyál kémhatását is. A klasszikus, nyugati orvoslás csak a manifeszt acidózist kezeli, vagyis akkor avatkozik be, ha a vér pH-ja savas tartományba változik. Azonban az alternativ medicina a látens savasodással is foglalkozik. A látens forma kialakulásában számos külső és belső tényező is szerepet játszik, amelyek a következők lehetnek:

 • Stressz (krónikus)
 • Szorongás (tartós, tárgy nélküli félelemérzet)
 • Dohányzás
 • Alkoholfogyasztás
 • Gyógyszerek szedése (pl. fájdalomcsillapító, hormon, stb.)
 • Betegségek (máj-, vesebetegség, cukorbetegség, daganatos betegségek, stb.)
 • Túlzott fehérjebevitel (sok hús, tejtermék, sajt, tojás, fehérjekoncentrátum, stb.)
 • Túlzott édesség bevitel
 • Finomított, félkész, konzervált ételek nagy mennyiségű fogyasztása
 • Stb.

A savasodás tünetei

A vérben kimutatható acidózis súlyos tünetekkel jellemezhető, amelyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. A látens (vérből  még ki nem mutatható) acidózisnak több súlyossági fokozata ismert. Az enyhe fokú acidózis nem is biztos, hogy mutat észrevehető tüneteket. Legtöbben nem gondolnak acidózisra, ha az alábbi tüneteket tapasztalják, pedig az esetek nagy részében savasodás áll a háttérben:

 • A bőr száraz, repedezett, súlyosabb esetekben elvékonyodott, szakadozott, korpázó, a sarok bőre hosszanti irányban bereped.
 • A haj száraz, merev, fénytelen. Elvékonyodik, a hajvégek eltöredeznek. Súlyos esetben kihullik.
 • A körmön hosszanti megvastagodások figyelhetők meg, súlyosabb esetben a megvastagodott felrakódások keresztirányt mutatnak.
 • A szem kötőhártyája gyulladt beszűrődést mutat.
 • Az ajkak vörösebbeké válnak és elvékonyodnak.
 • A nyelv szárazabb, fehéres-sárgás lepedék borítja. A savasodás jele, ha vörös berepedések láthatók rajta.