Keresés befejezése

Ördögcsáklya: hatékony gyulladáscsökkentő növény Afrikából

Ördögcsáklya: hatékony gyulladáscsökkentő növény Afrikából

A Kalahári sivatagban és a Szavannákon, különösen Afrikai déli-délkeleti sivatagos területein alkalmazzák a Harpagophytum procumbens, vagyis az ördögcsáklya másodlagos, szárított gyökereit a malária, emésztési zavarok kezelésére, valamint lázcsillapításra adják. A múlt század közepén jutott el Európába, ahol egyre nagyobb érdeklődésre tett szert gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. Különösen a fájdalmas ízületi gyulladások, a hátfájdalmak kezelésére ajánlják, azonban az emésztési zavarok, valamint étvágytalanság enyhébb eseteiben is alkalmazzák.

Európai használata elsősorban az időskorral járó csont-ízületi deformitások, fájdalmas arthrózisok kezelésében mutatkozik meg. A porcállomány elvesztése elsődleges forrása az arthrózis kialakulásának, amelyben nagy szerepet kap a proinflammációs citokinek (TNF és IL-1) porcállományon belüli visszavétele.

Felmerülhet a kérdés, hogy mely kémiai összetevők fejtik ki a kedvező hatásokat. Nos, számos vegyület, csakúgy, mint az akteozid (fenolglikozid) és harpagozid (iridoglikozid) együttesen fontos szerepet játszanak a kedvező változások kialakításában.

Arthrózis esetében a javasolt mennyiség 2-5g, hátfájás esetében 4,5-9g gyökér grogpornak megfelelő kivonat javasolt. Étvágytalanság enyhítéséhez 0.5g grogot javasolnak tinktúra formájában. Természetesen a mennyiség mellett lényeges szerepet kap a kezelés időtartama is, amely arthrózis esetében 2-3 hónap folyamatos alkalmazást is jelenthet.

Alkalmazása nem vált ki mellékhatásokat, ezért szedése biztonságos, különösen az ízületi degeneratív folyamatok kezelése esetében, a porcszövet védelmében.