Keresés befejezése

Nyolc kérdés, nyolc válasz a koffeinről

Nyolc kérdés, nyolc válasz a koffeinről

  1. 1. Mi a koffein?

A koffein egy alkaloid (trimetilxantin), amely a kávéban, teában fordul elő természetes formában. Teinnek is nevezhető.

  1. Milyen hatásokkal rendelkezik?

A koffein emeli a vérnyomást, fokozza a vizeletürítést, időszakosan csökkenti a fáradtságérzetet, élénkít. Számos esetben írtak le álmatlanságot is, amelynek hátterében a koffeinfogyasztás húzódott meg.

  1. 3. Mennyi koffeint rejtenek a kedvelt élvezeti szerek?

A napjainkban, társadalmunkban kedvelt élvezeti szerek között sokféle koffeintartalmú ételt, italt találunk, amelyek azonban nem egyforma mennyiségben tartalmazzák az élénkítő vegyületet. A kávébab 1%-a koffein és egy átlagos feketekávé kb. 70-135 mg-ot hordoz deciliterenként. A feketetea 50-60mg-ot, míg a kóla 12-35 mg-ot rejt magában. Egy szelet csokiban 3-10mg-ot, míg egy adag forró-csokiban 24mg-ot találhatunk.

  1. 4. Hogyan befolyásolja a mentális funkciókat?

A koffein számos közvetlen és közvetett úton hat az agyműködésre, mentális teljesítményre. A kognitív funkciók közül a memóriát, a figyelemösszpontosítást, tanulási képességeket tudja kedvezően befolyásolni. Legfontosabb tudományos kutatási eredmény, hogy a csökkent éberség állapotában gátolja a mentális teljesítmény hanyatlását.

  1. 5. Hogyan befolyásolja a kognitív működést idős korban?

A koffein nem játszik szerepet az életkor előrehaladtával járó szellemi teljesítményhanyatlás megelőzésében, azonban a szellemi frissesség megőrzésében van segítségre. Különösen idősebb korban, maikor az éberségi, ill. energiaszint gyorsabban csökken, akkor kerül jobban előtérbe a koffein áldásos, szellemi teljesítményt, éberséget, vigilanciát fokozó tulajdonsága. Mivel idősebb korban gyakrabban jelentkezik alvászavar és ebből adódóan fokozott fáradékonyság, fáradtság, ezért a koffein stimuláló, éberséget fokozó hatása „látványosabb”.

  1. 6. Az éberség és szellemi teljesítmény milyen összefüggésben áll egymással?

Számos tudományos vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a mentális teljesítmény nem lineárisan nő az éberség függvényében. A maximális kognitív teljesítmény egy optimális éberségi szint mellett alakulhat csak ki. Ennél magasabb vagy alacsonyabb éberség mellett a szellemi teljesítmény alacsonyabb, szuboptimális (Watters et al., 1997; Anderson et al., 1989). Egy fordított U görbével írható le az arousal (éberség) és a szellemi teljesítmény közötti összefüggés.

  1. 7. Mely faktorok képesek befolyásolni a koffein éberségi szintet emelő hatását?

Nem is gondolnánk, hogy mennyi külső és belső faktor képes megváltoztatni a koffein effektivitását, ezáltal befolyásolni a teljesítményt. Az idős korról már a fentiekben esett szó, amelyben a fokozott fáradékonyság, alvászavarok, csökkent figyelemkoncentráció talaján a koffein hatásai sokat lendíthetnek a fizikai és szellemi teljesítményen. Azonban talán keveseknek jut eszébe, hogy pl. a cigarettázás, az orális fogamzásgátlók, a várandósság állapota jelentősen hosszabbíthatja a koffein hatását.

  1. Az energiaitalok fogyasztása hogyan befolyásolja a fiatalkorúak teljesítményét?

Egy fiatal szervezet esetében az éberségi szint eleve sokszor a maximumon található, ezért már sokszor egy korty koffeines ital kibillentheti az egyént az optimális teljesítmény zónájából. Nem beszélve a túlzott éberség alvásciklust megzavaró hatásáról. Ezért célszerű fokozottan figyelni a fiatalkorúak, fiatal felnőttek energiaital fogyasztásának limitálására, minimalizálására.